.
2018    05    29

Mildos Gailiūtės paroda „Prisirišimai. Dvi vietos“ galerijoje „Meno parkas”

artnews.lt

Gegužės 30 d. (trečiadienį) 18 val., galerijos „Meno parkas” antrojo aukšto ekspozicinėje erdvėje, vyks Mildos Gailiūtės personalinės parodos „Prisirišimai. Dvi vietos” atidarymas.

Prisirišimas – pagrindinis veiksnys vienijantis dvi skirtingas, asmeniškai svarbias vietas.

Pirmoji  vieta – mano kaimas. Ši erdvė traukia, greičiausiai dėl to, nes ten apsilankydavau  ypač dažnai vaikystėje – pilna asmeninių atsiminimų bei mamos pasakojimų. Šią vietą laikau tam tikra inspiracija asmeniniam santykiui su gamta, kuris atsiskleidžia mano kūryboje. Pirmieji darbai apie šią erdvę yra nutapyti dar 2015 metais ir dauguma pirmą kartą pristatomi parodoje.

Antroji vieta – Šilainių mikrorajonas Kaune. Tai miegamasis mikrorajonas, kuriame gyvenu  nuo vaikystės ir laikau jį gimtuoju. Galimybė iš naujo atsigręžti į šią erdvę atsirado 2016 metais dalyvaujant ‘Silainiai residency’ programoje. Programos metu turėjau galimybę pažvelgti į Šilainius nauju kampu – nuo devynaukščio stogo. Šilainių tema ir toliau išliko įdomi – kasdien bevaikščiojant po rajoną tarp betono ir asfalto (kurie Šilainių darbuose yra ištrinti) tęsiau gamtos paieškas.

Šios naujos vietos mano kūryboje atsirado nuosekliai. Ilgą laiką kūryboje analizavau vietas, kuriose turėjau galimybę trumpą laikotarpį gyventi ir kurti. Vietose gyvenau įvairiai: nuo kelių savaičių (Žagarė) iki kelių mėnesių (Viena). O kūrybą tęsiau ir grįžus į studiją Kaune: Žagarės projektas – 2008–2012 metais, Vienos (Austrija) projektas – 2012–2014 metais. Tuo tarpu, nuo 2015-ųjų metų nusprendžiau neapsiriboti vietomis, kuriose lankiausi laikinai ir į vietą pažvelgti kiek kitaip: norėjau atrasti vietas, kurios man asmeniškai yra svarbios.

Šilainių mikrorajonas ir kaimas – tai dvi skirtingos vietos: viena – Kauno betoninis rajonas, kita – vienkiemis. Tačiau vaikystė, prisiminimai jas jungia, nuolatinis sugrįžimas į jas, padaro jas svarbias man bei sukuria prisirišimo prie vietos jausmą.

Parodos laikas: 2018 05 30 – 2018 06 30

Vieta: Galerija „Meno parkas” (Rotušės a. 27, Kaunas)