.

Antrasis ciklo „…Sessions“ susitikimas – apie menininko vaidmenį formuojant kultūros politiką

durer

Rugsėjo 30 d., penktadienį, 17 val. projektų erdvėje Editorial (Latako g. 3, Vilnius) vyks antrasis pokalbių ciklo …Sessions susitikimas: Target Session. 

Antrame pokalbių ciklo …Sessions susitikime, pavadinimu Target Session, pagrindinis dėmesys bus skiriamas menininkų organizacijų vaidmeniui formuojant kultūros politiką. Lietuvoje jaučiamas didelis atotrūkis tarp kultūros politiką formuojančių valstybės įstaigų ir tiesioginių meno lauko dalyvių, menininkų bei menininkų sąjungų. Šiam Target Session pokalbiui pakvietėme dviejų Norvegijoje sėkmingai veikiančių menininkų organizacijų atstoves, Bergene įsikūrusios Hordlando apygardos vizualaus meno kūrėjų asociacijos vadovę Vilde Salhus Røed ir UKS (jaunų menininkų bendruomenė) meno erdvės direktorę Johanne Nordby Wernø, pasidalinti savo patirtimi kovojant už politines ir ekonomines menininkų teises bei padiskutuoti apie įsitraukimo į kultūros politikos formavimo procesus formas.

Vilde Salhus Røed ir Johanne Nordby Wernø pristatymuose didžiausias dėmesys skiriamas menininkų įsitraukimui į organizacijas bei politinio aktyvizmo klausimams: kaip realiai menininkai bei menininkų organizacijos gali įtakoti politinius procesus, kodėl svarbu menininkams būti solidariems bei įsitraukti į kūrėjus vienijančių organizacijų veiklas. Kaip menininkus vienijančios organizacijos gali tapti tarpininkais tarp menininkų ir politikų. Kokios veiklos bei aktyvizmo formos sulaukia geriausių rezultatų ir kodėl kartais bendradarbiavimas nepavyksta.

Po pristatymų bus skiriamas laikas klausimams bei diskusijai. Moderatorė: Vaida Stepanovaitė.

Vilde Salhus Røed (g. 1981, Bergene) gyvena ir kuria Bergene, Norvegijoje. 2009 metais ji kartu su kitais įnicijavo menininkų studijos įkūrimą Bergene, nuo to laiko yra įsitraukusi į neinstitucinio meno lauko veiklų organizavimą, rengia seminarus, skaitymus, atviras dirbtuves, rezidencijas, leidžia leidinius. Nuo 2014 metų vadovauja Hordlando vizualaus meno kūrėjų asociacijai „Bildende Kunstneres Forening Hordaland (BKFH)“, kuri rūpinasi profesine, ekonomine menininkų gerove bei socialiniais interesais. 2008 Bergeno meno ir dizaino akademijoje įgijo magistro laipsnį, yra vizualaus meno kūrėja, dalyvauja parodose Norvegijoje ir už jos ribų.

Johanne Nordby Wernø (g. 1980, Osle), Osle įsikūrusios meno erdvės bei asociacijos vienijančios jaunus Norvegijos menininkus UKS (Unge Kunstneres Samfund) direktorė bei kuratorė. Surengė grupinių bei personalinių parodų Osle, Stavangeryje bei Niujorke. Prieš tapdama UKS direktore buvo aktyvi meno kritikė. Jos tekstai spausdinti Artforum, ArtReview, Even Magazine, The Exhibitionist o taip pat Norwegijos žurnaluose bei laikraščiuose. 2006 metais Oslo universirete įgijo bakalauro laipsnį (Estetikos studijos), 2009 baigė Kritinio rašymo bei kuratorystės magistro studijas Konstfack universitetiniame meno, amatų ir dizaino koledže Stokholme.

Susitikimas vyks projektų erdvėje Editorial, Latako g. 3, Vilnius. Paskaita vyks anglų kalba.

Pokalbių ciklą remia Lietuvos kultūros taryba, Šiaurės ir Baltijos šalių kultūrinė mobilumo programa.

Šiuolaikinio meno žurnalų Artnews.lt ir Echo Gone Wrong organizuojamas pokalbių ciklas …Sessions siekia permąstyti meno vaidmenį šiandieniniuose ekonominiuose ir politiniuose procesuose, iškeldamas meno pasyvumo problemą sparčiai kintančios aplinkos atžvilgiu. Pasyvų stebėjimą ir kritikavimą antropoceno, neoliberalistinės kultūros politikos ir meno financializacijos sąlygomis siūloma keisti aktyviu įsitraukimu ir susiklosčiusių aplinkybių pakreipimu norima linkme, pasinaudojant, o ne atmetant naujai atsivėrusiomis galimybėmis. … Sessions pavadinimas čia veikia kaip atviras laukas, kuris keisis kaskart priklausomai nuo susitikimo temos, kviesdamas mąstytojus, menininkus, kuratorius ir rašytojus pristatyti savus transformatyvaus veikimo dabarties sąlygomis scenarijus.