.
2010    11    01

„Three Uses of the Knife“ - antrasis „pjūvis“: Benoît Maire ir Jonas Žakaitis

artnews.lt

pirmoji diena

Lapkričio 5 d., 13 val.  Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) – antrasis paskaitų serijos „Three Uses of the Knife“ „pjūvis“: prancūzų menininkas Benoît Maire ir lietuvis galerininkas Jonas Žakaitis publiką įtrauks į pačių sukonstruotą idėjų kaleidoskopą. Susitikimo metu auditorija taip pat turės išskirtinę galimybę išvysti naują prancūzų menininko filmą  „Repetition Island“.

Šiuolaikinio meno dienraščio Artnews.lt, Nacionalinės dailės galerijos informacijos centro bei Šiuolaikinio meno centro rengiama paskaitų serija „Three Uses of the Knife“ jauniems meno specialistams vyksta jau antrus metus ir šį kartą kviečia visus norinčiuosius susipažinti su šiandieninėms meno kuravimo praktikoms bei neįprastiems meninės veiklos modeliams atstovaujančiais kūrėjais – menininkais, kuratoriais bei galeristais.

Praėjusį penktadienį, spalio 29 d., pirmajame „Three Uses of the Knife“ susitikime su Londono Hayward galerijos kuratoriumi Tom Morton ir lietuvių idėjų menininku Dariumi Mikšiu vykusioje diskusijoje vėl ir vėl buvo sugrįžtama prie menininko ir kuratoriaus santykio problemos: „ar kuratorius yra galios institucija, valdanti menininkus ir jais pasinaudojanti?“, „ar kuratorius pats yra menininkas?“, „kaip menininkams elgtis su kuratoriais?“ – kėlė klausimus publika ir patys prelegentai. Ateinantį penktadienį susirinkę paskaitų dalyviai galės stebėti menininko Benoît Maire ir galerininko Jono Žakaičio  „lošimą“ idėjomis, kuris ir sudaro bet kurios parodos rengimo branduolį.

Programa:
13:00 val. – 14:15 Įžangos žodis. Benoît Maire filmo „Repetition Island“ peržiūra.
14:15 – 14:45 Pietų pertrauka.
14:45 – 15:45 Benoît Maire ir Jono Žakaičio prezentacija.
15:45 – 16:30 Apibendrinanti diskusija.

Benoît Maire – Paryžiuje gyvenantis rašytojas, kuratorius, teoretikas bei menininkas, dirbantis su įvairiomis medijomis – tekstais, piešiniais, skulptūrų eskizais, fotomontažais, koliažais bei tapyba. Pats menininkas teigia, jog jo kūrybos priemonė – teorija. 2009 m. vasaros pradžioje menininkas Vilniaus galerijoje „Tulips & Roses“ kuravo parodą „Tautologija yra kliūtis“, kurią 2010 m. sausio mėnesį kiek pakitusių pavidalu pristatė studijoje „D1“ Paryžiuje.

Jonas Žakaitis – 2008 m. Vilniuje įsteigtos, o šiuo metu Briuselyje įsikūrusios galerijos „Tulips & Roses“ vadovas, teoretikas. Žakaičio vadovaujama galerija – tai atvira mobili institucija, ne tik rengia parodas ir pristato menininkus tarptautinėse meno mugėse, bet ir dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose projektuose, festivaliuose, organizuoja komedijos vakarus, skaidrių peržiūras ar vieno vakaro renginius, suburiančius keliolika šiuolaikinio meno galerijų.

Trečiasis, paskutinis, seminaras vyks lapkričio 12 d. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje. Jame publika turės galimybę susipažinti su netradicinėmis, alternatyviomis menininkų iniciatyvomis, tapusiomis sektinais pavyzdžiais įvairiose šalyse. Savo veiklą pristatys Niujorke gyvenantis menininkas Antonas Vidokle bei Glazge įsikūrusios „Transmission gallery“ atstovai Rebecca Wilcox bei Markas Briggsas, kuriuos vienija tikėjimas bendruomeniškumo ir „tinklinio“ bendradarbiavimo produktyvumu.

Visi seminarai yra nemokami ir vyksta anglų kalba. Daugiau informacijos ir registracija: www.3-uses-of-the-knife.lt.

Iliustracijoje Tom Morton ir Darius Mikšys, 2010 m. spalio 29 d.