.

Paroda „Laiško kūnas“ projektų erdvėje „Sodų 4 “

Laisko kunas

Rugsėjo 9 d. 20:00 val. Vilniaus galerijų savaitgalio vakarą projektų erdvėje „Sodų 4 “ (Sodų g. 4, Vilnius) atidaroma paroda „Laiško kūnas“. Parodos kuratoriai Jogintė Bučinskaitė ir Jurijus Dobriakovas. Dalyvaujantys menininkai: Arnas Anskaitis, Žygimantas Augustinas, Andrew Gryf Paterson, Francisco Janes, Geistė Kinčinaitytė, Aurelija Maknytė, Vitalijus Strigunkovas.

Bendravimas per atstumą šiandien yra savaime suprantamas ir neretai išties būtinas. Nuolat atsinaujinančios, evoliucionuojančios ir kartu paprastėjančios komunikacijos technologijos sukuria aplink jį hiperšiuolaikiškumo ir iškūnijimo aurą. Tačiau korespondencijos, arba buvimo kartu per laiškus, menas turi gilias šaknis ir specifinį kūniškumo režimą. Jei susimąstysime apie laiškus pačia bendriausia ir fundamentaliausia prasme, suprasime, kad jie yra nesančio adresato kūno pakaitalas – kitaip tariant, rašydami laišką mes vietoj savęs atsiunčiame mus atstovaujančius ir simuliuojančius raidžių kūnus (neatsitiktinai anglų kalboje pagrindinė laiško dalis vadinama „kūnu“ – body). Kintančios technologijos tik greitina ir tankina laiškų rašymo – persikūnijimo į simbolius – choreografiją nesibaigiančiame idealaus simuliuoto dialogo paieškos procese.

Kas nutinka, kai archajiškas komunikacijos žanras įkūnijamas šiuolaikiniame medijuotame kontekste, išryškindamas tiek laikmečio diktuojamus skirtumus, tiek tokio ryšio esmės nekintamumą? Kaip reaguoti, kai atsakymai mus pasiekia nebe žodine išraiška, o vienokiu ar kitokiu vaizdiniu? Kaip dešifruoti šiandienos laiškus? Kaip laiškai rašo patys save?
Iliustracija: iškarpa iš Raymond Monvoisin „Eloísa en el sepulcro de Abelardo“.

Paroda veiks iki rugsėjo 24 d.