.
2017    02    05

Vitalio Čepkausko ir Povilo Čepkausko paroda „Pokalbis“ (AV17) galerijoje

artnews.lt

Parodos plakatas (2)

Vasario 9 d. 18 val. (AV17) galerijoje atidaroma Vitalio Čepkausko ir Povilo Čepkausko paroda “Pokalbis”.

Šis menininkų duetas jau buvo kartu surengęs parodą 2015 m., tačiau šį kartą jie pristatomi kaip du profesionalūs ir nepriklausomi autoriai, atstovaujantys savo subjektyvius požiūrius ir pasaulius, kuriuos jungia vienas parodos pavadinimas – “Pokalbis”. Tai rezultatas ištęstinio nepretenzingo tėvo ir sūnaus dialogo, apie šiuolaikinį meną, kultūrą, moralę bei egzistencinius samprotavimus. Parodos erdvėse susitinka du subjektyvūs skirtingų kartų meniniai pasauliai, kurie tarpusavyje vienas kitą inspiruoja, kritikuoja, atitolsta ir vėl suartėja. Pokalbio, diskusijos būdu vystoma ir palaikoma nuolatinė kaita bei dinamika, kuri, pasak autorių, yra būtina meninei evoliucijai ir kismui.

Autorių kūriniai parodoje pateikti šmaikščiu žaidimo principu, su lengva ironija prieštaraujantys meno idėjai, kuri tarnauja šiuolaikinėms socialinėms problematikoms ar įvairioms ideologijoms išreikšti. Atskleisdami menininkų vidinius pasaulius ir personalias patirtis, parodos kūriniai tapo individualios kūrybinės energijos ir materijos įsikūnijimu laike išraiška. Šiame kūrybiniame žaidime autoriai siekia transformuoti pačio meninio objekto suvokimą, laužomi nusistovėjusių darbų pateikimo normatyvai, naudojama grafikos technika tūryje, perkonstruojami buityje atpažįstami daiktai virsta netikėtais meniniais objektais bei asambliažais. Galerijos erdvė išlaisvinama iš “nustatytų formų” parodos pateikimo ir sukuriama aplinka, kurioje žiūrovas įtraukiamas į nuolat vykstantį meninį dialogą. Paroda tampa plotme, kurioje menininkai revoliucingai atsisako bet kokių išankstinių lūkesčių ir siūlo pažvelgti į meną iš kitos perspektyvos.

Vitalis Čepkauskas – įvairiapusis šiuolaikinis menininkas, originalių skulptūrų, instaliacijų autorius bei eksperimentinės mados kūrėjas. Išskirtiniu poparto, dada ir aukštojo meno gretinimo braižu pasižymi kūrėjo koliažų, tapybos darbai bei originalūs, ironiški, siurrealistiniai žaislai. Menininko kuriamų darbų siužetuose atsispindi būties, egzistencialistiniai samprotavimai, tyrinėjamos atminties, laikinumo, gyvenimo – mirties ciklo, kūrybiškumo temos. Autorius yra surengęs daugiau nei trisdešimt personalinių parodų Lietuvoje, Prancūzijoje bei JAV, aktyviai dalyvauja grupinėse parodose bei mados festivaliuose tiek Lietuvoje tiek užsienyje.

Jaunasis menininkas Povilas Čepkauskas 2016 m. baigė grafinių komunikacijų dizaino studijas, Vilniaus dizaino kolegijoje. Savo kūryboje derina skirtingų meno sričių kalbas bei gilinasi į jų kuriamas tarpusavio prasmes. Kūriniuose persipina autoriui artimos kūrybinės sritys: grafikos dizainas, tatuiruočių menas, objektas, fotografija bei muzika. Povilas kūrybai įkvėpimo semiasi filosofijoje, psichoanalizėje bei muzikos mene. 2016 m. Lietuvos spaudos pramonės apdovanojimuose Povilas Čepkauskas pripažintas sumaniausiu jaunuoju leidybos specialistu.

Paroda (AV17) galerijoje veiks vasario 9 – kovo 5 dienomis.