.

Vytenio Buroko personalinė paroda „Skersvėjo klajonės“parodų ir susitikimų erdvėje „Editorial“

Birželio 11 d., ketvirtadienį, 19 val. parodų ir susitikimų erdvėje „Editorial“ (Latako 3, Vilnius) duris atvers Vytenio Buroko personalinė paroda „Skersvėjo klajonės“.

„Jis apsiavė bėgimo batelius. Bet prieš pajungdamas visą kūną judesiui, kelionę pradėjo akimis bei ausimis. Dabar jis stovi šventyklos griuvėsių ložėje. Šypsosi, galvodamas, kad išmoko nekęsti griuvėsių ir praplaukiančių debesų, nejausti prabėgusių dienų ilgesio, nenorėti, kad šventykla būtų atstatyta. Į akis plūsta debesys, žiedadulkės, o ausys girdi, kaip vėjas neša dūlėjimo dulksną, net švilpia. Jis ilgisi grįžimo į pradžios tašką, susiliejimo su pirmykšte tuštuma, kai visa istorija ir per ją besireiškusi materija su visomis dichotomijomis ištirpsta ir netenka prasmės.

Vidinės ausies išgirstas ar suformuluotas žodis grimzta į nebeapčiuopiamą būtį. Kokio gylio ta bedugnė? Kiek ilgai galime išlaikyti mintis ir jų sąryšius sąmonės horizonte prieš jai ištirpstant? Kartojimas ir veiksmas įrėžia mintis ir įkūnytas patirtis į vidinę programą. Išorėje turime brėžti punktyrus, mesti atminties inkarus, kurie mums ir mes vieni kitiems nuolat primintume, kuo vis iš naujo tikime. Bet kaip pakelti inkarą, kai matome artėjant audrą, ir leisti kol kas dar palankiam vėjui pūsti į bures, kaip atlikti tikėjimo šuolį?

Kiek kitokia istorija prasideda, jei mintį nustvėrę įdarbiname, suteikiame jai kryptį ne tik amžinybės tuštumos perspektyvoje, bet ir įaudžiam į kol kas dar apčiuopiamos tikrovės audinį. Mus neša progreso bangos. Bet bangos turi savybę dužti į krantą, lūžti. Progreso laiko strėlė turi keistą savybę greitėti, skrieti su vis didesniu pagreičiu ir didesne griaunamąja jėga. Nebetikime, kad yra tokia vieta, kurios nebūtų apnuodijusi laiko strėlė, kur viskas egzistuotų vienu metu, vienu metu viskas tarptų, ten, kur nebėra viršaus ir apačios, tuščio ir pilno, kur su transcendentiniu trintuku nutrintos x ir y ašys, kur matematika nebeturi tokios kreidos, o kreida tokių pirštų kuriais galėtų tiesos paieškas išviešinti ant lentos? Viskas yra kalba, bet kalbos nutyla.”

Vytenis Burokas

Vytenis Burokas (g. 1990) yra menininkas, kuratorius, dėstytojas. Jis domisi meno, kultūros istorija; kasdienybės ritualais, socialiniais vaidmenimis, besikeičiančiomis nuostatomis kintant žinioms apie mus supantį pasaulį ir kt. Kūriniai kuriami choreografijos-judesio, instaliacijos, objekto, naratyvinio pasakojimo, gastronomijos raiškos būdais. Vytenis Burokas baigė šiuolaikinės skulptūros BA, MA ir meno pedagogikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, taip pat buvo Rupert edukacinės programos dalyviu (2013-2014). Menininko kūriniai eksponuoti/performansai atlikti Litost (Praha), Bus Projects (Melburnas, AUS), Mocak (Krokuva, PL), Printroom (Roterdamas, NL), Šiuolaikinio meno centre (Vilnius), Lokomotif (Lentvaris, LT), Rupert (Vilnius), Autarkia (Vilnius), 427 Gallery (Ryga), Komplot (Briuselis), Nidos Meno Kolonijoje (Nida, LT), Granados filmų festivalyje (Granada, ES).

„Editorial“ programą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Paroda veikia birželio 12 – liepos 11 dienomis. III – V 15.00–19.00; VI 12.00–16.00