.

Performansas ir neofreska, dedikuota Clarai Rockmore, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje

Birželio 17 d. penktadienį, nuo 18 val, Kultūros nakties metu, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41) vyks neeilinis renginys – performansas ir neofreska, dedikuota Clarai Rockmore.  Trys menininkės – dailininkė, įvairių meno projektų autorė, tarp kurių išsiskiria gatvės meno projektas „Sienos prisimena“; meno laboratorijos „Kiaurai sienas“ vadovė Lina Šlipavičiūtė, pripažinta kompozitorė, muzikos kūrėja ir atlikėja, intensyviai dirbanti su moderniais elektroninės muzikos instrumentais ir kitomis muzikos inovacijomis Raminta Naujanytė-Bjellw, Vilniaus gidė, edukacinių ekskursijų maršrutų apie Vilniaus moteris „(Ne)pamirštos Vilniaus moterys“ ir „(Ne) pamirštos XX a. vilnietės“ autorė Rūta Norkūnė ir muziejaus komanda, įamžins kūrėją, palikusią ryškų pėdsaką šiuolaikinės muzikos raidoje ir iki šiol veikiančią viso pasaulio kūrėjus.

Clara Rockmore dažnai vadinama elektroninės muzikos pradininke. Vilniuje gimusi žydų kilmės menininkė, pirmo pasaulyje gestais valdomo instrumento teremino virtuozė, šiais metais būtų šventusi simbolišką 111-ąjį gimtadienį. Vilnietė buvo ne tik pirmoji muzikantė jį įvaldžiusi, bet ir pirmoji revoliuciniu instrumentu atliekanti klasikinės muzikos kūrinius. Clara pati prisidėjo prie instrumento tobulinimo, jos dėka, tereminas tapo neatsiejamu futuristinės muzikos elementu, o jo unikalų skambesį žino milijonai. Būtent nuo Claros Rockmore veiklos galima pradėti skaičiuoti šiuolaikinės elektroninės muzikos istoriją. Ši asmenybė, Vilniuje su pertraukomis gyvenusi 1911-1921 m., bus įamžinta ir vaizdu, ir šiuolaikinės muzikos garsu.

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelyje bus sukurta Clara Rockmore dedikuota neofreska. Jos kūrimo procesą galės gyvai stebėti čia pat, performanso metu, vykstantį kūrimo procesą. Renginio lankytojai kartu su muziejaus edukatorėmis galės išbandyti  purškimo techniką ir patys suskurti Clara Rockmore piešinį, pasigaminti sintezatorių bei jį išbandyti. Neofreskos atidengimo metu išgirsime pasakojimą apie Claros Rockmore gyvenimą. Renginį užbaigs unikalus muzikinis pasirodymas – Raminta Naujanytė-Bjelle surengs gyvą koncertą su teremino „anūku“ – šiuolaikiniu gestais valdomu instrumentu MI.MU Gloves.

Vakaro metu bus sukurta unikali kelių disciplinų sintezė, šiuolaikiška kalba ir priemonėmis kalbanti apie vilnietę, padariusią įtaką pasaulinei kultūros raidai ir deramai įamžinanti Claros Rockmore atmintį Lietuvos sostinėje.

Visa renginio programa: https://ltmkm.lt/renginiai/kulturos-naktis-performansas-ir-neofreska-dedikuota-clarai-rockmore/