.

Paroda „Suvoktas labirintas“ VDA parodų erdvėje „Krematoriumas / Meno krosnys"

Spalio 3 d., ketvirtadienį, 18 val. VDA parodų erdvėje „Krematoriumas / Meno krosnys” (Maironio g. 6 (VDA senųjų rūmų II kiemas), Vilnius) atidaroma paroda „Suvoktas labirintas“. Dalyviai: Živilė Spūdytė – Žvėrūna, Artūras Rožkovas – RA RA RA, Gabija Barzdaitė.

Labirintas ir yra procesas.

Parodoje keliaujame per menininkų suvokimo ir ieškojimų laukus. Šioje parodoje pristatomi grafikos ir tapybos pavidalo meno darbai. Realybė čia atskleidžiama kaip daugiamatė psichologinė struktūra. Žmogaus sistema – protas yra galingas aparatas, kuris sukuria šį realybės labirintą. Perkonstruotoje ir įvaldytoje vaizduotėje kūrybininkas piešia realybės vaizdus kaip dailininkas.

Vis pertvarkoma judrių buvinių atmintyje esama vaizdinė patirtis. Vaizduotė, kaip techninis pagrindas, kaip priemonė, kuria ir yra išlaikomos realybės, atveriami takai, valdomi psichologiniai procesai, dariniai: vaizdiniai, garsai, jausmai, kt. Susivokęs menininkas savo žinias derina su realybės menu, išreikšdamas save pasaulyje įvairių pavidalų – egzistencinės prasmės idėjomis.

Vienas iš šioje parodoje dalyvaujančių menininkų yra RA RA RA slapyvardžiu pasivadinęs Artūras Rožkovas. Šis menininkas yra įkvėptas actekų ir majų meno, šiaurės indėnų piešinių bei ,,transformerių“ įvaizdžių. Menininkas nekuria pirminių ir antrinių piešinių ar šių taisymų, sukuria piešinius savaip tobulus iš karto, keliauja per savo sąmonės ir pasąmonės kelius įkvėptas neįsakomos jėgos. Kūrėjo darbai labai iliustratyvūs, gan komiksiški, įvaizdinantys įvairių kultūrų personažus. Darbuose naudojamos ypač ryškios spalvos, kurios yra visų jo kūrinių ašis.

Menininkė Živilė Spūdytė – Žvėrūna yra šiuolaikinio meno atstovė, profesonali grafikė ir iliustruotoja. Kurdama menininkė grafikos darbus naudojasi naujausiomis technologijomis. Žvėrūna laisvai laviruoja įvairiuose dimensiniuose laukuose. Save išreiškia piešiant keistas, nerealias, mistines būtybes, kurios sinchronizuoja su siurrealistiniu pasauliu. Darbai itin ryškūs ir išraiškingi, menininkė naudoja sintetines, gaivias spalvas susikertančias su neoninėmis šviesomis. Ironijos elementai padeda sukurti kontrastą tarp realybės ir absurdo, kuriame gyvename. Sarkazmo darbuose netrūksta, ji kviečia kartu pasijuokti iš savęs, menininkė kviečia iš šono pažiūrėti į savo gyvenimą. Keičiamės mes ir keičiasi ir visuomenė.

Kitas, laisvai laviruojantis per įvairius multidimensinius laukus, menininkas yra Gabija Barzdaitė. Parodoje pristatomi šio menininko grafikos darbai. Juose apstu kosminės temos, gamtos temos, iliustratyvių daugiakompleksinių būtybių, kurios lyg neša žinią apie pasaulio tvarką ir chaosą. Kūriniuose persipina įvairių elementų harmonija, juose apstu antropoteosofinių, filosofinių, cheminių elementų motyvų, bei vienio ir dualizmo temų. Darbuose pasitelkiamos ryškios bei kontrastuojančios spalvos, kurios pagyvina visą kūrybą.

Gabija Barzdaitė

Paroda veiks iki spalio 16 d.