.

Paroda „Fluxus video archeologija. Draugai apie Jurgį Mačiūną" Jono Meko vizualiųjų menų centre

Balandžio 14 d. Jono Meko vizualiųjų menų centre (Malūnų g. 8, Vilnius) pradeda veikti paroda „Fluxus video archeologija. Draugai apie Jurgį Mačiūną”.

Jurgis Mačiūnas ir Jonas Mekas yra stulpai, ant kurių stovi demokratiško, visiems prieinamo, laisvo ir žaismingo šiuolaikinio meno pamatai. Nors pastaruoju metu visame pasaulyje surengta daugybė parodų, išleista knygų ir straipsnių, tačiau vis dar įmanoma rasti niekur nematytos archyvinės medžiagos. Ypač jei ja dalijasi menininkas ir ilgametis Jono Meko bendražygis Arūnas Kulikauskas. Jis kviečia pasinerti į Fluxus videoarcheologiją ir patiems mintyse montuoti savo istoriją. Tai iš tiesų yra šio videoarchyvo pasaulinė premjera.

Parodą sudaro filmai ir Jono Meko daiktai, dovanoti Arūnui Kulikauskui. Svarbiausia parodos dalis – videofilmai, filmuoti 2000 metais Niujorke, renkant medžiagą ir atsiliepimus apie Jurgio Mačiūno asmenybę, draugus ir veiklą. Tuo metu iš Lietuvos buvo atvykęs rašytojas Tomas Sakalauskas, kuris rinko medžiagą savo knygai apie Jurgį Mačiūną, o susitikti ir prakalbinti svarbius meno pasaulio žmones jam padėjo Jonas Mekas ir Arūnas Kulikauskas. Apie Jurgį pasakoja jo bendražygis ir bendramintis fluxistas Nam June Paik ir jo žmona Shigeko Kubota, „pasaulio pakuotojas“ Christo ir jo žmona Joanne-Claude, fluksistas Larry Miller, draugas ir filmininkas Adolfas Mekas, galeristė Barbara Moor, advokatas John Ordover ir, žinoma, filmininkas Jonas Mekas.

Parodoje eksponuojami ir asmeniniai Jono Meko daiktai iš A. Kulikausko archyvo: viena iš J. Meko Bolex kamerų, dvi kėdės, ant kurių sėdėdamas jis sumontavo beveik visus ankstyvuosius savo filmus, video kamera, paversta foto objektu, Meko sūnaus Sebastijono žaislas Cookie Monster su savo istorija.

Kartu pristatomi dešimt Jurgio Mačiūno portretų iš Jono Meko filmo „Zefiro Torna“ ir kitų juostų. Artefaktai, paveikslai ir daugiau kaip dešimties valandų videomedžiaga leidžia pasinerti į tai, ką Michelis Foucault vadino „žinojimo archeologija“. Į archyvą galima ir reikia eiti ne vieną, o daug kartų – kuo daugiau pamatysite ir išgirsite, tuo labiau išryškės Jurgio Mačiūno ir jo draugų portretai, idėjos ir meno žemėlapiai.

Remiantis Arūno Kulikausko videoarchyvu ir surinkta medžiaga parodą parengė Arūnas Kulikauskas, Laima Kreivytė ir Gintaras Sodeika.