.

Nomedos ir Gedimino Urbonų paskaita „Naujoji aplinkodaira ir amfibinės medijos“

Kovo 13 d., trečiadienį, 15:00-18:30 VU Filosofijos fakultete (Universiteto g. 9) 201 a. vyks vieša Nomedos ir Gedimino Urbonų paskaita „Naujoji aplinkodaira ir amfibinės medijos“.

Paskaita leis pažvelgti į naujosios aplinkodairos (new environmentalism) ištakas –kibernetinės savireguliacijos, grįžtamojo ryšio kilpų ir homeostazės ryšius mokslo ir meno eksperimentuose – o taip pat patyrinėti jų vaidmenį šiuolaikinio meninio tyrimo diskurse (Urbonų kuruojamuose projektuose „Zooetika“ bei „Pelkių mokykla“). Paskaitą lydinčioje diskusijoje bus aptariamas menininkų ir mokslininkų pasiūlytas amfibinių medijų apibrėžimas.

Šis visuomenei atviras renginys yra VU Filosofijos instituto doc. Kristupo Saboliaus kurso „Medijų teorijos“ dalis. Įėjimas laisvas, registracija nebūtina.

Nomeda ir Gediminas Urbonai ir jų tarpdisciplininė meninė programa Urbonas Studio tiria meno vaidmenį kuriant viešąją erdvę visa apimančios privatizacijos bei ekologinės krizės akivaizdoje. Menininkai pasitelkia kultūrinę bei politinę vaizduotę kaip įrankį, įgalinantį socialinius pokyčius visuomenėje, siūlydami kompleksinius ir įvairių bendruomeninių grupių dalyvavimu pagrįstus kūrinius, besiskleidžiančius skirtingų disciplinų sankirtose. Jų kūriniai eksponuoti San Paulo, Berlyno, Maskvos, Liono, Kvandžu, Busano bienalėse, Folkstono trienalėje; Manifesta ir Documenta parodose; solo parodose Venecijos bienalėje ir MACBA Barselonoje tarp daugelio kitų. 2018 m. Urbonai kuravo Pelkių paviljoną, atstovaujantį Lietuvai 16-ojoje Venecijos architektūros bienalėje. Gediminas yra Masačusetso technologijų instituto Meno, kultūros ir technologijų programos profesorius. Nomeda yra Norvegijos technologijų universiteto ir MIT tyrėja ir mokslinė bendradarbė.

Nuotraukos autorė: Berta Tilmantaitė