.
2022 08 30

Jubiliejinė 10-oji Lietuvos tekstilės meno bienalė „Ateities laboratorija“ LDS galerijoje „Arka“

Rugpjūčio 30 d., antradienį, 18 val., LDS galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) duris atvers jubiliejinė 10-oji Lietuvos tekstilės meno bienalė, kuri šiemet skiriama vizionieriškiems menininkų žvilgsniams atskleisti.

Parodos kolekcijoje analizuojamas ekologinių problemų kontekstas, kuriame tvarumo ir progresyvumo atžvilgiu tekstilės menas įgauna aktualumo ir dėl poveikio gamtai pagrįstai ima kritikuoti (ekonominių) resursų švaistymą, komercializmą, pramonę ir pan. Žmogaus ir technologijų sąsajos svarstomos pasitelkiant audinius, kuriuose naudojami skaitmeniniai-elektroniniai komponentai, ar dėvimi organizmo veiklos duomenis nuskaitantys aksesuarai.

Orientuota į kūrybinius eksperimentus, mokslo ir technologijų pažangos atskleidimą tekstilės srityje, šiųmetė bienalė klausia – kokia kryptimi juda tekstilės meno raiškos formos, kokių pavidalų įgauna naujasis medžiagiškumas, koks tekstilės santykis su mokslu ir požiūris į aplinką. Ar šiuolaikinis mokslas, tarnaujantis naujų technologijų, medžiagų ir pluoštų kūrimui, žengia kartu su ekologinėmis iniciatyvomis? Bienalės dėmesio centras nukreipiamas į XXI a. materialiąją ir konceptualiąją tekstilės būtį: inovatyvias medžiagas, eksperimentus, naujas kūrimo ir gamybos technologijas.

Lietuvos tekstilės meno bienalė šį kartą plečia geografinius horizontus ir pristato ne tik vietinius, bet ir užsienio autorius. Parodoje dalyvauja menininkės Ludwika Żytkiewicz-Ostrowska, Izabela Wyrwa ir Magdalena Soboń iš Lenkijos. Jos pristato kolektyvinę instaliaciją „Sujungti iš naujo“ („Reconnected“), kurioje individualios menininkių kūrybinės praktikos susisieja per kiekvienos siekį suvokti gamtą. Eksponuojamų kūrinių kolekcija atskleidžia autorių žavėjimąsi gamtos tobulumu ir pastangas apčiuoti žmogaus ir jį supančio pasaulio santykių sudėtingumą. Nors menininkės pasitelkia skirtingus vaizdo pateikimo ir prieigos būdus, pagrindinis jų kūrybos elementas yra kontaktas su medžiagomis.

Parodos kuratorės: Žydrė Ridulytė ir Silvija Juozelskytė.

Parodoje dalyvaujantys lietuvių menininkai: grupė „Baltos kandys“, Eglė Ganda Bogdanienė, Kristina Daukintytė Aas, Andrius Erminas, Natalija Griežė Vilkelienė, Feliksas Jakubauskas ir Dalia Kasčiūnaitė, Aistė Jančiūtė ir Ričardas Vaičys, Liucija Jūratė Kryževičienė-Hutcheon, Laima Oržekauskienė-Ore, Lina Ringelienė, Elzė Sakalinskaitė, Edita Sabockytė-Skudienė ir Alevtina Ščepanova, Jolanta Sendaitė-Paulauskienė, Indrė Spitrytė, Jelena Škulienė, Lolita Tučinskaitė,  Monika Žaltauskaitė-Grašienė.

Parodoje dalyvaujančios lenkų menininkės: Izabela Wyrwa, Magdalena Soboń,  Ludwika Żytkiewicz-Ostrowska.

Projekto rėmėjai: Lietuvos dailininkų sąjunga, Vilniaus miesto savivaldybė, UAB „Norwex Baltic“.

Projekto partneriai: Lenkijos kultūros institutas Vilniuje, Vilniaus lenkų kultūros namai, žurnalas „Centras“, Strzemińskio Lodzės dailės akademija (Akademia Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego), Vilniaus dailės akademija.

Paroda galerijoje „Arka“ veiks iki rugsėjo 24 d.