.
2010    05    03

Klaipėdoje - fotoprojektas „KITI“

artnews.lt

KITI.plakatas.maz

Gegužės 7d. žymi trejas ekspozicines erdves užpildančio fotografijų  projekto „KITI“ pradžią. Tądien Lietuvos fotomenininkų  sąjungos Klaipėdos skyriaus galerijoje 18 val. vyks bendras visų projekto vienijamų parodų atidarymas.

Projektu „KITI“ siekiama pristatyti fotografijos mylėtojus, kurių darbuose pastebima slinktis į kitokį kūrybinį mąstymą ir matymą. Fotografų kūryboje tradicija turi itin tvirtas pozicijas. Tą galima aiškiai stebėti Klaipėdos kultūrinėje erdvėje – čia vyrauja jau seniai susiformavęs fotomenininkų sluoksnis, kuriame gana retai prasiveržia nauji kūrėjai.

„KITI“ apeina visas aštrias diskusijas, kurios siekia griežtai apibrėžti, kas yra fotografija, o kas jau nebe ir tiesiog suteikia atvirą tolerantišką erdvę kūrybos eksponavimui. Kaip žinia autorių mėginimas atnaujinti fotografijos raiškos priemonių instrumentarijų dažnai susilaukia kritikos. Pavyzdžiui, nepaisant to, kad kompiuterinės redagavimo programos jau seniai ne naujovė vis dar tebėra gaji diskusija, ar jų pasitelkimas darbui su fotografija yra pateisinamos. Nors viena vertus tai galima šifruoti kaip pragmatišką reiškinį – tobulėjant technologijoms jos neišvengiamai inkorporuojamos į gyvenimą. Kita vertus tai gali būti perskaitoma kaip pateisinama autoriaus intencija, juk šiuolaikiniai mąstytojai gana atsargiai vartoja „tikrovės“, „realybės“ terminus. Tad manipuliacijos vaizdu, ar jo konstravimas, siekiant išgauti vienas ar kitas reikšmes gali būti suvokti ne kaip autentiško pasaulio sunaikinimas, bet kaip jo atkūrimas.

Projektui pateiktos 14 autorių kolekcijos gana įvairios. Kūrėjai savo fotografijose analizuoja skirtingus klausimus – vieni svarsto chromatinio lauko pokyčių įtaką reikšmės formavimuisi, kiti siekia rasti, ar net išmedituoti netikėtą ryšį su kasdienės aplinkos objektais, dar kiti, pasitelkdami kompiuterines manipuliacijas konstruoja (ar rekonstruoja) simboliais įkrauto pasaulio vaizdą, nelieka nutylėta ir kičo problema – patosiškame daiktų ir spalvų chaose grupuojant kasdienybės etiudus.

Parodų trukmė:

Gegužės 7 – birželio 7 d. LFS Klaipėdos skyriaus galerija.
Gegužės 7 – gegužės 31 d. Klaipėdos dailės parodų rūmai.
Gegužės 7 – birželio 7 d. Klaipėdos kultūrų komunikacijų  centras.