.
2010    03    01

Dvi Arvydo Žalpio parodos Kaune

artnews.lt

zalpys kortele

Ketvirtadienis Kaune priklauso Arvydui Žalpiui: kovo 4 d. jis atidarys net dvi personalines parodas skirtingose erdvėse: 17 val. meno galerijoje „MJ studija“ (Rotušės 1) pradeda veikti ekspozicija „Žalia (laiškas kolegai Andreas Pytlik)“, o jau 18 val. visai greta, Rotušės a. 27, galerijoje „Meno parkas“ taurės bus keliamos į parodos „(Ne) vizitinė kortelė“ sėkmę.

Abi parodos pasižymi stipriu asmeniškumo ir intymumo prieskoniu – (Ne) vizitinė kortelė nagrinės paties Kauno problemas, o „Žalia (laiškas kolegai Andreas Pytlik)“ fotografijos ir video pavidalu eksponuos atvirus laiškus kolegai tapytojui Andreas Pytlik.

Pasak parodos „Meno parke“ rengėjų, „pavadinimas – „(Ne) vizitinė kortelė“ – atveria prisistatymo, bet, kartu, ir uždarumo, nenoro atsiverti klausimus, todėl jau iš karto žiūrovas nuteikiamas ambivalentiškai; jis turėtų būti ir problemų liudytoju ir vertintoju, ir kritiku.
Parodos-instaliacijos ekspozicijoje bus siekiama sujungti meninius ir socialinius aspektus, kadangi pagrindinė autoriaus idėja – per kuriamus, atrastus objektus kalbėti apie Kauno miesto skaudulius. Autoriaus nuomone, per praėjusius dvidešimt metų Kaunas taip dar ir neišsivadavo iš sustabarėjimo. Miestas su etikete „savo veido neturėjimas“.
Arvydas Žalpys fiksuoja ir renka tuos miesto objektus ar situacijas, kurie nuolat sutinkami kiekvieno gyventojo, tačiau kasdienybėje matomi vaizdai nusitrina, prie jų priprantama. Šiuo atveju menininkas, tarsi nauju tiriamuoju žvilgsniu juos išskiria ir tyrinėja (fotografijos ir video pagalba) ne tik kasdienybės atžvilgiu, bet ir suteikdamas jiems aktualios problemos statusą.“

Įdomu, kaip ši paroda patiks patiems kauniečiams?

Arvydas Žalpys (g.1955 m.) – Kaune gyvenantis menininkas, kuratorius, Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus meno galerijos „Meno parkas“ direktorius nuo 1997.  Autoriaus kūryba apima tapybos, fotografijos, video meno, instaliacijos medijas.