.

Baltijos šalių tapybos metraštininkams – Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija

2019 metų kovo 26 dieną Lietuvos dailininkų sąjungos būstinėje įvyko iškilmingas Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premijos įteikimas. 2018 metų LMKA premija paskirta menotyrininkei Julijai Dailidėnaitei ir tapytojui Vilmantui Marcinkevičiui už kūrybiškumą inicijuojant ir organizuojant projektą „Jaunojo tapytojo prizas“.

Projekto autorius premijai pasiūlė Lietuvos dailininkų sąjunga. LMKA taryba, 2018 m. gruodžio 11 d., remdamasi slapto balsavimo rezultatais, išrinko nugalėtojus. Premiją laimėtojams įteikė LMKA prezidentas Kornelijus Platelis

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos premija skiriama Lietuvos menininkams už išskirtinius profesionalaus meno kūrinius, paskelbtus per pastaruosius dvejus metus. 2018-tų metų premijai gauti buvo siūlomi šie kandidatai: kino operatorius Audrius Kemežys (1973-2018) už jo talentą ir kūrybinį indėlį į Lietuvos kultūrą (siūlė Lietuvos kinematografininkų sąjunga), rašytojas Kęstutis Navakas už knygas „Lorelei“ (66 meilės laiškai + 66 meilės eilėraščiai; 2017), “Gero gyvenimo kronikos“ (esė (2-as papildytas leidimas); 2017), „Net ne“ (eilėraščiai; 2017) ir „Privatus gyvulėlių gyvenimas“ (romanas; 2018) (siūlė Lietuvos rašytojų sąjunga) ir žurnalistė Laima Lingytė už paskutinių dviejų metų aktyvią žurnalistinę veiklą (siūlė Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija).

LMKA premijos laureatai menotyrininkė Julija Dailidėnaitė ir tapytojas Vilmantas Marcinkevičius jau dešimtmetį (nuo 2009 metų) organizuoja vieną reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalims – „Jaunojo tapytojo prizas“. Jų projektas ypatingas tuo, jog yra pirmoji tokio pobūdžio platforma Baltijos šalyse, skirta jaunajai profesionalių tapytojų kartai.

Šis projektas dailės lauko nariams ir plačiajai visuomenei yra tapęs šiuolaikinio meno naujausių tendencijų indikatoriumi, kuris užčiuopia jaunosios kartos kūrybinį pulsą ir net prognozuoja, kur link suks menas ateityje. Čia plėtojami Baltijos šalių kultūriniai tarpusavio ryšiai, gimsta kolaboravimo, bendradarbiavimo iniciatyvos. Jaunųjų menininkų kūrybą vertina kompetentingos komisijos. Įvairios įmonės steigia ir teikia papildomas premijas, savo favoritą išrenka ir publika, balsuodama internete.

Pagrindinis projekto tikslas – pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius jaunosios kartos tapytojus, sudaryti galimybę visuomenei susipažinti su jaunųjų menininkų kūryba, o tikslinei auditorijai Lietuvoje ir užsienyje – meno kolekcininkams, meno vadybininkams ir kuratoriams – atrasti naujus talentus Baltijos šalyse.

Nuotrauka: Augustinas Žukovas