.
2018    03    27

Aleksandro Macijausko albumo „Lietuvos kaimo turguose“ pristatymas

artnews.lt

Kovo 28 d., 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks Aleksandro Macijausko albumo „Lietuvos kaimo turguose“ pristatymas, kuriame dalyvaus fotografijų autorius Aleksandras Macijauskas, menotyrininkė, fotografijos ir dailės kritikė, albumo teksto autorė Agnė Narušytė ir LFS pirmininkas, leidinio sudarytojas Gintaras Česonis.

Leidinio tekste A. Narušytė teigia, kad „Dabar Macijausko turgūs – tarsi savaime suprantama Lietuvos fotografijos vertybė. Jų ryškus vaizdinys yra įsirėžęs į mūsų kultūrinę sąmonę. Jų su niekuo nesupainiosi. <…> Macijauskas sugeba turguje siautėjantį figūrų chaosą parodyti taip, kad po juo glūdėtų tvarka, kad sunkiai įvardijamų smulkių santykių pasaulyje įsigalėtų netaisyklinga geometrija – kaip priešingybė taisyklingų proto konstrukcijų geometrijai. Jis priartėja prie ribos, kad galėtų žvilgtelėti į necivilizuotą gamtą, bet užuot išsigandęs, juokiasi – ne tik iš tų netašytų kaimiečių, bet iš mirties ir savęs. Gal čia ir glūdi atsakymas, kuo paprasti Lietuvos turgūs patraukė vakarų fotografijos specialistus? Jų paprasta, egzotiškais raštais neištapyta tikrovė ima ir susigrupuoja į egzistencijos rašmenis, kurie lyg perlai žybteli purve. Ir visa tai skamba ne kaip pamokslas, kurio atsibodo klausytis dar vaikystėje, bet kaip pokštas, iš liūdesio vidurių kylantis juokas: iš tokios negražios ir kaip tik todėl mylimos būties trapumo.“

A. Macijauskas gimė 1938 m. gegužės 16 d. Kaune. 1973–1977 m. savarankiškai studijavo Vakarų filosofiją. 1967–1979 m. dirbo laikraščio „Vakarinės naujienos“ fotokorespondentu. 1969 m. buvo vienas iš Lietuvos fotografijos meno draugijos įkūrimo iniciatorių, aktyviai dalyvavo tolimesnėje organizacinėje veikloje. 1979–1989 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos meno tarybos pirmininkas. Nuo 1978 iki 2009 m. vadovavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriui. 1985m. įkūrė Kauno Fotografijos mokyklą. 1995 m. tapo Lietuvos nacionalinės premijos laureatu. Surengė per 90 personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje. A. Macijausko darbai saugomi reikšmingiausiose pasaulio kolekcijose, tokiose kaip: Nacionalinė biblioteka Paryžiuje, tarptautinis fotografijos centras Niujorke, Viktorijos ir Alberto muziejus Londone ir kt. Parodose fotografo darbai eksponuoti kartu su Bill Brandt, Brassaï, Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Robert Frank, Mario Giacomelli, Josef Koudelka, Herbert List, Man Ray, Alexander Rodchenko, Josef Sudek, ir kt. kūryba.

Albumo leidybą iš dallies parėme Lietuvos kultūros taryba.