.
2010    12    20

Tarpdisciplininė paroda „Laiko“ Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose

artnews.lt

Gruodžio 22 d., trečiadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Aukštoji g. 1/Didžioji Vandens g. 2) atidaroma grupinė Ornelos R., Gintarės Rakickaitės, Kristinos Zymantaitės, Erikos Halaoui, Kristinos Cibulskytės ir Marinos Sorohan tarpdisciplininė paroda „Laiko“.

Parodos kuratorės Ornela R. manymu, paroda – tai komunikacijos aktas, vykstantis per meno formas. Kuratorė ekspozicijos pranešimą formuoja remdamasi semiotikos mokyklos teorijomis. Kartu ji savomis taisyklėmis kuria žaidimą ir kviečia žiūrovą (tiksliau būtų galima jį vadinti skaitytoju) įsitraukti, taip tampant aktyviu parodos dalyviu.

Nors parodos „Laiko“ tema – kartų kaita – yra labai plati, bet tuo pačiu ir labai pavojinga – operuojant asmeniškomis patirtimis, pamatinėmis vertybėmis ir „įaugusiomis“ metaforomis iš literatūros, dailės ar kino nejučiomis galima pradėti kartotis, tapti banaliu ir saldžiu ar pernelyg provokuojančiu. Tad kūryba šiuo atveju yra ne saviraiška ar įdomesnių meno formų paieška, o būdas komunikuoti šiuolaikinio meno priemonėmis, užkoduojant pranešimus ciklinio laiko tematika.

Ornelos R. kurta vizualinė parodos dalis bei G. Rakickaitės ir K. Cibulskytės video darbai kartų kaitos temą analizuoja stebėdami „iš šono”. Kiti video kūriniai (E. Halaoui, K. Zymantaitės bei Ornelos R.) ir M. Sorohan video instaliacija, inspiruoti asmeninės patirties, yra labai jautrūs ir kartu labai universalūs, daugiaprasmiai. Todėl parodos pranešimas nesibaigia kūrinių ekspozicija, jis apima ir žiūrovo (skaitytojo) pasirinktą perskaitymo būdą.

Paroda veiks iki 2011 m. sausio 17 d.