.
2023    02    13

Kunsthall Charlottenborg's Deep Forest Land Art prizas atiteko Onai Julijai Lukas Steponaitytei, Iida Jonsson ir Ssi Saarinen

artnews.lt

Vasario 8 d., paskelbta, kad Ona Julija Lukas Steponaitytė (LT), Iida Jonsson (Alandai, FI) ir Ssi Saarinen (Alandai, FI) buvo nominuoti ir laimėjo Kunsthall Charlottenborg’s Deep Forest Land Art prizą. Prizas – kvietimas sukurti skulptūrą „I Kibaek“ skulptūrų parke. Premija įteikiama menininkui-ei ar menininkų grupei, dalyvaujantiems kasmetiniame meno galerijos pavasario salone.

„Charlottenborg’s Spring Salon“ yra viena iš svarbiausių cenzūruotų parodų Europoje, nuo 1857 m. kasmet vykstanti „Kunsthal Charlottenborg“ meno centre. Šiemet iš daugiau nei 4000 paraiškų buvo atrinkti 63 įvairių disciplinų menininkų darbai.

Steponaitytė, Jonsson ir Saarinen parodoje dalyvavo su olfaktoriniu kūriniu „Greywater“, tiriančiu miesto daugialypiškumą, renkant įvairius miestui būdingus uoslių junginius. „Greywater” sudaro trys menininkų sukurti kvapai, skleidžiami erdvėje specialiai kūriniui sukurtų difuzorių pagalba. Kūrinį taip pat yra 360-ies laipsnių video instaliacija – vaizdo įrašas rodomas ant keturių išlenktų ekranų, kartu sudarančių apskritimą.

„Mus domina mieste susidarantys pertekliai. Sukurti kvapai įkvėpti ir užsimena apie stovintį vandenį miesto kanale, vėjo gūsį dūzgiančioje miesto gatvėje. Video kūrinys/terariumas talpina sutvėrimus-įsibrovėlius – išsiliejusius tepalus, superpiktžoles, sumiestėjusius gyvūnus, neįprastus gamtos reiškinius. Mums šios būtybės, bendruosiuose pasakojimuose ir naratyvuose pateiktos kaip nukrypimai, svarbios kaip įtrūkumai standžiose ir solidžiose dominuojančiose sistemose. Erdvės, kuriose jos skleidžiasi ir klesti, ir buvo atspirties taškas šiam kūriniui. Tai novelė apie miestą.”

Menininkai kartu arba individualiai yra pristatę savo kūrinius La Biennale Di Venezia 59th (IT), Kunsthal Extra City (BE), Whitechapel galerijoje (JK), De Thomas (NL), Norboteno apygardos muziejuje (ŠVE) ir yra Sandberg Instituut (MFA), Karališkosios menų akademijos (SWE) ir Vilniaus dailės akademijos (LT) absolventai.

Ona Julija Lukas Steponaitytė (g.1992) yra meninkė, šiuo metu gyvenanti tarp Vilniaus ir Amsterdamo.