.
2010    11    08

Galerijoje „Arka“ - kūriniai Žalgirio ir Durbės mūšių tema

artnews.lt

Ugnius Gelguda_Zalgiris

Lapkričio 10 d., trečiadienį, 17 val. galerijoje „Arka“ (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) atidaroma Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos ir galerijos „Arka“ rengiama paroda, kurioje pristatomi kūriniai, dalyvaujantys Žalgirio ir Durbės mūšių temai skirtame konkurse.

2010 metais Lietuva švenčia 600 metų Žalgirio mūšio sukaktį. Mūšio, kuris (tikint populiariąja istorine vaizduote) pakeitė Lietuvos istoriją, leido Lietuvai išlikti ir legitimavo ją kaip vieną iš Europos galybių.
Sunku apsispręsti nuo ko pradėti kalbėti apie šios Avalono migloje paskendusios pergalės įtaką šiandienos lietuvio savęs suvokimui. Ar vis dar gajus „Žiedų valdovo“ romantizmas ant žemaituko nugaros? O gal asmeniškai pajutę 20 amžiaus utopijos ir 21 amžiaus globalizacijos kainą daug kritiškiau žvelgiame į istoriją? Ar mitologinė lietuvių vaizduotė sužlugdė Sovietų sąjungą? (Ar ne todėl būtent „Žalgiris” rungtyniavo su Maskvos CSKA).

Minint 600 metų Žalgirio mūšio jubiliejų Kultūros ministerija, kartu su galerija „Arka“, organizavo vaizduojamojo meno kūrinių  konkursą siekdama paskatinti kūrėjus aktualizuoti šiandienos kontekste legendines Lietuvos istorijos temas – Žalgirio ir Durbės mūšius.

Šioje parodoje eksponuojama dalis premijų konkursui pateiktų darbų (dalis darbų dėl itin didelių formatų netilpo galerijos erdvėje). Visus premijoms pristatytus darbus vertins Kultūros ministerijos iš vaizduojamojo meno specialistų sudaryta ekspertų komisija, kuri parodos eksponavimo metu atrinks nugalėtojus. Jie bus paskelbti Kultūros ministerijos interneto svetainėje www.lrkm.lt. Komisija pristatytus kūrinius vertins kūrinio aktualumo, jo meninės idėjos, išraiškos priemonių aspektais. Premijoms pristatomi kūriniai buvo neribojami išraiškos priemonių atžvilgiu.

Parodoje bus eksponuojama tik dalis pristatytų kūrinių. Planuojama išleisti šios parodos katalogą.

Paroda veiks iki lapkričio 27 d.

Iliustracijoje: Ugnius Gelguda. Žalgiris. Audiovizualinė instaliacija, 2006.