.
2020    12    13

Paroda „INTRUZIJA“ VU Geologijos muziejuje

artnews.lt


Gruodžio 10 d. – 2021 m. vasario 1 d.  VU Geologijos muziejuje veikia paroda „INTRUZIJA“.

1803 m. įsteigtas VU geologijos ir mineralogijos muziejus, tačiau jau XVIII a. antrojoje pusėje, Mineralogijos kabinetui savo mineralų kolekcijas dovanojo prof. Ž.E. Žiliberas, ir J.G.A. Forsteris bei Lietuvos didikai. Deja, sudėtingi istorijos vingiai (Vilniaus universiteto uždarymas, Antrasis Pasaulinis karas, etc.) lėmė, kad didžioji dalis įstabių kolekcijos rinkinių buvo prarasta. Pokario metais atkurta muziejaus veikla, sukaupta dabartinė muziejaus kolekcija, kurią savo mokslinių tyrimų rinkiniais toliau gausina Geologijos ir mineralogijos katedroje dirbantys geologai.

Tarp žemės gelmėse randamų žvilgančių, matinių, drumstų, aštrių ir spalvingų eksponatų įsprausti kūriniai – netikėtai prisiriša prie šio margumyno.

Autoriai tyrinėja gamtos ir istorijos ryšius, pasitelkdami asmenines geografines, geneologines platumas, laiškus, virtualybės įvaizdžius, politiką bei specifines vietos ypatybes. Šios, skaitmeninės kultūros išspjautos „iškasenos“ tapatinasi su Paleolito eroje tūkstančiams metų atgulusio žinduolio skeletu, o dehidratuotas augalo vaisius – talpina sentimentus, kaip ir šimtai mineralų, uolienų, fosilijų, taip kruopščiai surinktų ir suneštų į šias muziejines vitrinas.

Skirtingų disciplinų menininkus jungianti paroda pavadinimu „Intruzija“* yra paskaitų ciklo “Perdirbinys“ (doc. Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė) skirto VDA magistrantams dalis. Paskaitų metu gilinamasi į kūrybos strategijas, susijusias su jau egzistuojančio meno/nemeno konteksto panaudojimu/pasisavinimu asmeninėje meno praktikoje. Jau šeštus metus iš eilės paskaitų ciklą vainikuoja kuruojamos parodos dažniausiai netipinėse (menui nepritaikytose) erdvėse, kurios pačios savaime būna tiek idėjinis, tiek ir ekspozicinis iššūkis. „Intruzija“ yra 6-oji tokio pobūdžio paroda ir ją kuruoja menininkė/kuratorė Milda Dainovskytė. Vilniaus universiteto ChGF Geomokslų instituto Geologijos muziejus tapo šių metų ekspoziciniu ir idėjiniu išeities tašku, sąlygojusiu parodos teminį lauką, bei individualius meninius sprendimus.

*(lot. intrusus ‘įstumtas’)

Parodos dalyviai (VDA magistrantai): Gabija Vėja Bagdonaitė, Ugnė Burvytė, Kamilė Jadevičiūtė, Liudvikas Kesminas, Taisija Kalinina, Gabrielė Krulytė, Viktorija Lapinskaitė, Mykolas Domas Malinauskas, Mantas Petreikis, Donatas Repeika, Marija Sučilaitė, Lolita Tučinskaitė, Natalia Vilkelienė.

Parodos kuratorės: Milda Dainovskytė ir Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė

Speciali padėka VU Geologijos muziejaus vadovei geologei dr. Eugenijai Rudnickaitei

Organizatorius: Vilniaus dailės akademija

Partneriai: Vilniaus universitetas, kuratorių duetas „Lokomotif“

Grafinis dizainas: Marija Sučilaitė, Kamilė Jadevičiūtė

Lokacija: Vilniaus universiteto ChGF Geomokslų instituto Geologijos muziejus (M.K. Čiurlionio g. 21/27, Vilnius) http://www.geol.gf.vu.lt/lt