.
2017    02    28

Jono Gasiūno kūriniai meno mugėje „VOLTA NY“, Niujorke

artnews.lt

Jonas Gasiunas_Uzrasyk ant skafandro savo varda, as negirdziu taves_2009_294x198cm

Kiekvienais metais kovo mėn. pirmoji savaitė Niujorke paženklinta gausiais šiuolaikinio meno įvykiais, tarp kurių net devynios šiuolaikinio meno mugės. Penkios iš jų apima taip vadinamą „Armory savaitė“ („Armory Week“), kurių vienoje, „VOLTA NY“ pirmą kartą dalyvaus galerija iš Lietuvos. Dalyvauti šioje mugėje, kurioje rodomi tik solo projektai, tarptautinė žiuri atrinko per 90 galerijų iš 26-ių pasaulio šalių. Pastaraisiais metais aktyviai šiuolaikinio meno mugėse Europoje dalyvaujanti ir aukštų įvertinimų tarptautinėje meno scenoje sulaukusi „Meno parko“ galerija, mugėje „VOLTA NY“ pristatys vieno geriausių Lietuvos tapytojų, nacionalinės premijos laureato – Jono Gasiūno kūrinius.

Nors Niujorke gyvena ir kuria ne vienas menininkas iš Lietuvos, tačiau Lietuvoje gyvenančio menininko kūrinių pristatymas, viename iš svarbiausių šiuolaikinio meno miestų, nėra dažnas.

Jau dvejus metus „Meno parkas“ buvo kviečiamas kandidatuoti į muges tiek Niujorke, tiek į muges, vykstančias garsiosios „Miami Art Week“ (vienu metu vyksta net keturiolika šiuolaikinio meno mugių, tarp kurių žymioji „Art Basel Miami Beach“) metu.

Premjera Niujorke – svarbus, 2017 metais žyminčios dvidešimtuosius galerijos „Meno parkas“ veiklos metus, projektas. Mugės lankytojams, kolekcininkams, meno kuratoriams „Meno parkas“ pristatys tris didelio formato Jono Gasiūno drobes: „Faustas“ (drobė, akrilas, piešinys degančia žvake. 298 x 285 cm. 2014), „Eglės ežeras“ (drobė, aliejus, piešinys degančia žvake. 200 x 280 cm. 2017) ir vieną iš svariausių menininko kūrinių – „Užrašyk ant skafandro savo vardą, aš negirdžiu tavęs“ (drobė, akrilas, piešinys degančia žvake. 294 x 198 cm. 2009).

Taigi, ar taip žinoma ir vertinama Lietuvoje, bei Europoje Jono Gasiūno „tapyba dūmais“ ir šis galerijos „Meno parkas“ dalyvavimas bent kiek „pravers duris“ į šiuolaikinę Niujorko meno sceną, sužinosime netrukus.

„VOLTA NY“. 2017 03 01-05. Pier 90, Niujorkas. Galerijos „Meno parkas“ stendo Nr. C13.

Iliustracijoje: Jonas Gasiūnas, Užrašyk ant skafandro savo vardą, aš negirdžiu tavęs, 2009, 294x198cm