.
2008    10    24

ŠMC/Pokalbiai kavinėje su Michaelu Kimmelmanu

artnews.lt

Jau ketvirtus metus skaičiuojantys ŠMC/Pokalbiai kavinėje – tai tarptautinių paskaitų ciklo renginiai, kuriuose įvairių sričių kūrėjai diskutuoja kultūros, ekonomikos ir politikos temomis, susijusiomis su šiuolaikinio meno produkcija, pristatymu ir suvokimu.
Šiais ir kitais metais ŠMC/Pokalbiai kavinėje pristatys visą eilę lektorių, kurie susiję su svarbiausiomis Šiuolaikinio meno centro 2009-ųjų metų parodomis, įėjusiomis į Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009 renginių programą. Kviečiame dalyvauti.

Spalio 29 d., trečiadienis, 18.00
Pasaulių susidūrimai: pokalbis su Michaelu Kimmelmanu

Michaelas Kimmelmanas diskusijoje su ŠMC/Pokalbių kavinėje kuratoriumi Simonu Reesu aptars įvairių kultūrų susidūrimus, apie kuriuos jis nuolat rašo nuo tada, kai persikėlė gyventi į Europą. Svarbiausi iš jų – tai Amerikos ir Europos požiūrio į meną ir kultūrą skirtumai; cikliška Amerikos ir Europos metropolių konkurencijos dėl meno mantijos raida; nuolatinio meno rinkos augimo poveikis meno kūrinių produkcijai ir cirkuliacijai bei menininkų reputacijai (taip pat ir dabartinės ekonominės krizės ženklai); Rusijos sugrįžimo į tarptautinę kultūrinę areną socio-politinė reikšmė.

Michael Kimmelman yra vyriausiasis meno kritikas bei skilties redaktorius New York Times laikraštyje. Nuo 2007-ųjų, kuomet persikėlė gyventi į Berlyną, jis rašo apie Europos kultūrą ir visuomenę į šio dienraščio „Užsienio“ skiltį.
Kimmelmanas gimė ir užaugo Greenwich kaime, gydytojo ir pilietinių teisių aktyvisto šeimoje. Jis su aukščiausiu pagyrimu laipsniu baigė Yale koledžą ir įgijo meno istorijos diplomą Harvardo universitete. Kadangi Kimmelmanas yra ir koncertuojantis klasikinės muzikos pianistas, jis pradėjo nuo muzikos kritikos ir tik vėliau perėjo į vizualiųjų menų sritį.
Jis yra daug rašęs apie tokius menininkus kaip Richard Serra, Michael Heizer, Lucian Freud, Raymond Pettibon ir Matthew Barney bei architektus Shigeru Ban ir Oscar Niemeyer (2009-ųjų pavasarį bus išleista nedidelė Kimmelmano knygutė apie Niemeyerį). Jis pristatė savo požiūrį įvairiuose televizijos dokumentiniuose filmuose (ypač ryškus jo dalyvavimas filme Ir mano vaikas galėtų taip nutapyti). Tarp daugybės jo analizuotų temų galima išskirti straipsnius apie kultūrinės laisvės žlugimą Putino Rusijoje, radikalių dešiniųjų politinių jėgų iškilimą Vengrijoje, juodaodžių problemas Prancūzijoje, koridą šiuolaikinėje Ispanijoje, čekišką humorą politinių protestų kontekste, švietimą holokausto tema naujoms Vokietijos kartoms ir t.t. Kimmelmanas taip pat nuolat rašo į leidinį New York Review of Books.

ŠMC/Pokalbiai kavinėje vyksta Šiuolaikinio meno centro ir ŠMC kavinės bendradarbiavimo dėka.

Šį pokalbį pristato Vilnius-Europos kultūros sostinė 2009

Šį pokalbį remia Vyno klubas