.
2017    05    02

2-oji Kauno tarptautinės grafikos bienalės konkursinė paroda „Fragmento evoliucija“

artnews.lt

Grafikos bienale - plakatas copy

Gegužės 4 d. (ketvirtadienį) 17 val. Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12 , Kaunas) įvyks didysis 2-osios Kauno tarptautinės grafikos bienalės konkursinės parodos „Fragmento evoliucija“ atidarymas.

 Pirmoji Kauno tarptautinė grafikos bienalė „Kultūros linija“, vykusi 2015 m. sukėlė didelį visuomenės susidomėjimą. Tai buvo pirma tokio masto tarptautinė grafikos paroda Kaune, užėmusi dvi didžiausias miesto parodų erdves, kuriose eksponuota daugiau kaip 30 menininkų iš Lietuvos ir kaimyninių šalių darbai, atlikti klasikinėmis grafikos technikomis. Parodos taip pat buvo surengtos Jonavoje ir Šiauliuose, bienalės metu vyko seminarai ir kūrybinės dirbtuvės.

Antroji Kauno tarptautinė grafikos bienalė „Fragmento evoliucija“ („Fragment evolution“) tęsia šią tradiciją. Pagrindinis renginio tikslas yra suburti grafikos menininkus, suaktyvinti jų kūrybines iniciatyvas bei puoselėti grafikos meno tradicijas mūsų šalyje.

Šių metų bienalės tema – „Fragmento evoliucija“ – lyg nuosekliai sudėliota kiekvieno menininko kūrybos ciklo seka, savo turiniu atspindinti mūsų pasaulį, per autoriaus pasaulėjautos prizmę vaizdais papasakota istorija apie būties kitimą. Kiekvieno menininko kūryboje natūraliai egzistuoja tam tikri ciklai, periodai, tai jau yra lyg kažkokios asmeninės istorijos siužetas arba nuosekli nuotaikų, emocijų kaita, sudaranti baigtinį pasakojimą, kai žmogaus vaizduotė sujungia atskirus paveikslus į vieną idėją, nuo mažo fragmento iki visumos. Kai kurie įvairiomis grafikos technikomis sukurti kūriniai primena komiksą, kai istorijos naratyvas kuriamas ne tik vizualiomis priemonėmis, bet ir yra papildomos tekstais. Į komiksą, kaip kūrybinę formą, čia žvelgiama nauju žvilgsniu: ne kaip į paveiksliukų, įspaustų į rėmus, seką, o kaip į vieno vaizdinio evoliuciją, originalią gyvenimo istoriją.

Parodos dalyviai: Jūra Bardauskaitė (Lietuva), Linas Blažiūnas (Lietuva), Dominika Borek (Lenkija), Inga Dargužytė (Lietuva), Jovana Djordjevic (Serbija), Justin Diggle (JAV), Stasys Eidrigevicius (Lietuva), Kęstutis Grigaliūnas (Lietuva), Mykola Honcharov (Ukraina), Žaneta Jasaitytė (Lietuva), Jelena Jovančov (Juodkalnija), Ann-Kristin Källström (Švedija), Vaiva Kovieraitė (Lietuva), Tarrvi Laamann (Estija), Hilda Lindström (Švedija), Al Paldrok (Estija), Dimitrije Pecić (Serbija), Ovidiu Petca (Ruminija), Andrew Rice (JAV), Jūratė Rekevičiūtė (Lietuva), Rolandas Rimkūnas (Lietuva), Bronius Rudys (Lietuva), Anna Sailamaa (Švedija), AbdelSalam Salem AbdelSalam (Egiptas), Diego Sann (Brazilija), Weronika Siupka (Lenkija), Kingkan Suntornchuen (Tailandas), Wiesław Szamocki (Lenkija), Wojciech Tylbor-Kubrakiewicz (JAV), Marco Trentin (Italija), Roberta Vasiliūnienė (Lietuva), Birutė Zokaitytė (Lietuva), Rasa Žmuidienė (Lietuva).

Bienalės atidarymo metu studijos GAMERS šokėjai atliks performansą.

Paroda veiks iki birželio 4 d.