.
2010    04    27

„ČIA IR DABAR. Dokumentinė fotografija apie šiuolaikinę Ispaniją“ galerijoje „ARKA“

artnews.lt

Kvietimas ČIA IR DABAR

Ispanijos Karalystės ambasada, Ispanijos pirmininkavimo Europos Sąjungai proga, balandžio 27 d, antradienį, 17.00 val. Vilniaus galerijoje „ARKA“ atidaro fotografijų parodą „ČIA IR DABAR. Dokumentinė fotografija apie šiuolaikinę Ispaniją“.  Paroda, pristatoma ispanų menininkų draugijos „No Photo“, apkeliavusi daugelį pasaulio šalių, pagaliau atvežta į Lietuvą.

Šiuo bendru projektu pristatoma keturiolika skirtingų asmeninių  požiūrių į šiuolaikinę Ispaniją, pasitelkiant didžiulę 13 menininkų darytų fotografijų kolekciją.

Parodos tematika labai įvairi – nuo imigracijos, gyvenamojo būsto, teritorijos, terorizmo, turizmo, žmonių, šeimos prisiminimų iki vestuvių, motociklų, koridos, vandens ir barų.

Parodoje eksponuojami šių menininkų darbai: Matías Costa, Iñaki Domingo, Paco Gómez, Jonquera, Carlos Luján, Eduardo Nave, Juan Millás, Tania Plana, Eva Sala, Juan Santos, Carlos Sanva, Marta Soul, Juan Valbuena, Jonás Bel.

Kūrėjai, pristatydami savo fotografinius pasakojimus, mėgina perteikti šiuolaikinės Ispanijos tikrovę. Čia bus galima išvysti ir dokumentinių tyrimų, iš kurių matyti, kaip aktualios temos įgyja ypatingos svarbos socialiniame kontekste, ir labai daugiaplanių projektų, apimančių tokias meno rūšis, kaip publikacijos, video menas ir literatūra.

Žvelgiant kultūriniu aspektu, fotografijos menui yra svarbu fiksuoti socialinę ir dokumentinę perspektyvą, kuri leidžia perteikti žmogiškąjį turinį – ypatingus viso pasaulio vyrų bei moterų poreikius, būsenas ir bendravimo situacijas.

Norint užmušti banalybę, nėra geresnio būdo, kaip priartėti prie jos. Ir paliesti ją, sugniaužti, suspausti, kol nepaprašys liautis ir nepradės rėkti, kol nebus priversta parodyti savo kitą, mažiau pažįstamą, pusę. Ispanijoje gausu prototipų, kurie sąlygoja ispanų asmeninę erdvę. Ispanija nėra įpratusi žvelgti į intymumą, verčiau apsiriboja saugia banalybe. Šie keturiolika fotografų nusprendė parodyti tą dvilypumą, kurį mes stengiamės nuslėpti.

Jie įsiterpė į šią  intymią erdvę, pasiryžę ją  išnagrinėti, joje pagyventi, ja vaikščioti ir ją užpildyti. Kitokia Ispanija, peržengusi savo geografines ir politines ribas. Nepanorę būti nei turistais, nei reporteriais, vengę ironijos, šie fotografai nesiekė perteikti nei įvykių tikrovės, nei tiesos. Gal tik sąžiningumą. NOPHOTO apžvelgė Ispaniją iš kitokios perspektyvos.

Visi kartu jie sutarė parodyti tai, ko nenorime ir negalime pakęsti. Tai yra, nufotografuoti tai, kas prieštarauja mitui. Nežabotas ir grobuoniškas veiksmas, griaunantis idealų  šabloną ir vienintelės bei nekintamos dorybės modelį. Nesižavint tuo, kuo reikėtų žavėtis.