.
2014    10    30

Tarp gatvės ir galerijos: Kaune atidaroma paroda „Posteris“

artnews.lt

Egyboy Vogue

Laprkičio 7 d., penktadienį, 19 val. Kauno galerijoje „Post“ atidaroma tiražuojamos meninės spaudos paroda „Posteris“, kuri veiks iki gruodžio 7 d. Parodoje eksponuojami skirtingų formatų, stilių, turinio ir atlikimo technikų meno kūriniai, kuriuos sieja spauda ir galimybė tiražuoti.

Specialiai parodai sukurtus arba jau sulaukusius dėmesio savo darbus pristatys lenkų trafareto ir plakato meistas Mariusz Waras a.k.a. M-City, Australijoje gyvenantis post-pop meno atstovas Egyboy, užsienyje gerai žinomas iliustratorius Karolis Strautniekas, gruzino ir italo architektų duetas Upperstudio, jaunas Kauno menininkas Vulovak, iliustratorė Akvilė Misevičiūtė bei pseudonimu Stryt Animals pasivadinęs gatvės menininkas, kuris praplės ekspoziciją už galerijos ribų.

„Beveik visus parodoje dalyvaujančius kūrėjus sieja gatvės menas – Upperstudio vilniečiams žinomi kaip fototapeto „Venera“ priešais Salomėjos Neries gimnaziją ir Auksinės Rotušės kolonos autoriai, šarmingi „stryts‘ai“ (Stryt Animals) jau seniai yra pastebimi sostinės sienų gyventojai, Mariusz Waras šiemet festivalio „Vilnius Street Art“ metu sukūrė įspūdingą trafaretą ant Profsąjungų rūmų, ir t.t. Vieniems menininkams savo darbus pristatyti galerinėje erdvėje yra intriga, kitiems – ribojimas. Todėl parodos ekspozicija neišsiteks vien galerijoje – posteriai pasklis ir po Kauno gatves,“ teigia parodos kuratorė Aušra Trakšelytė.

Kas yra posteris? Šnekamojoje kalboje dažnai girdimas anglicizmas vartojamas ne vien komerciniam ar meniniam plakatui įvardyti. Bendraja prasme, tai – ant popieriaus atspausdinta tekstinė ar vizuali (dar dažniau abiejų kombinacija) informacija. Parodos pavadinimas ir joje eksponuojami įvairių technikų tiražuojamos meninės spaudos kūriniai kvies atkreipti dėmesį į vis didėjantį susidomėjimą šiuolaikiniu meniniu plakatu ir šio žanro daugiaprasmiškumą. Be to, žargone užkoduotas ir galerijos pavadimas. „O gal tai parodos pretekstas?“ – atvirauja kuratorė A. Trakšelytė.

Paroda „Posteris“ veiks lapkričio 7 – gruoždio 5 d. galerijoje „Post“ (Laisvės al. 51a, Kaunas). Parodos atidarymas – lapkričio 7 d., 19 val. Muzika – Visvaldas Morkevičius.

Paroda rengia festivalis „Vilnius Street Art“

Parodos kuratorė Aušra Trakšelytė