.
2014    07    29

Romo Juškelio fotografijų paroda „Tarp formos ir turinio. Marionetės“ Vilniaus „Prospekto“ galerijoje

artnews.lt

romas juskelis_zmones ir manekenai

Liepos 30 d., trečiadienį, 17.30 val. „Prospekto fotografijos galerijoje“ (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma Romo Juškelio fotografijų paroda  „Tarp formos ir turinio. Marionetės“. Atidaryme dalyvaus autorius.

Romas Juškelis nuo pat savo kūrybinio kelio pradžios Lietuvos fotografijos kontekste išsiskyrė kaip nuolat eksperimentuojantis autorius. Jis geriausiai atpažįstamas iš įvykio ir siužeto atsisakančio žvilgsnio, koloristinių ir medžiagiškų ieškojimų, siurrealių ir kraštutinai fragmentuotų atvaizdų. Greičiausiai šitokių Romo Juškelio darbų žinomumą ir populiarumą paskatino netapatumas su vyraujančiomis fotografinės raiškos tendencijomis, nes autorius yra sukūręs ir atvirai į žmogiškąją aplinką orientuotų darbų.

„Prospekto“ fotografijos galerijoje pristatomoje parodoje „Tarp formos ir turinio. Marionetės“ lankytojai galės išvysti šį autoriaus dvilypumą. Serija „Žmonės ir manekenai“ (1987–1992) yra vienas geriausių siurrealistinių formos paieškų ir technologinių fotografijos eksperimentų pavyzdžių. Kitame demonstruojamame cikle „Rezervistai“ (1983–1985) Romas Juškelis atsiskleidžia kaip socialinę aplinką tyrinėjantis autorius. Parodoje iš šių dviejų sugretintų serijų pamatysime, kad iš pažiūros ir visuotinai nusistovėjęs dualizmas gali turėti bendrą vardiklį. Geometrinės persiliejančios abstrakcijos trykšta koloristiniais pasažais ir anekdotiška, o kartais graudžia „eilinio“ kasdienybe. Ir jau tik pradėję gretinti pastebime, kad abiejuose fotocikluose vyrauja „karnavališka“ nuotaika. O dar ilgiau stebint išryškės „tikrumo“ aspektas. Ir kai iškils klausimas, kuri tikrovė tikresnė?, „Manekenai“ ir „Rezervistai“ taps tarsi broliais dvyniais. Tuomet galime nagrinėti ir kario kasdienybės beprasmiškumą, ir žmogiškumo įmitaciją parduotuvių vitrinose. Klausimų virtinė gali tapti begaline.

Romas Juškelis gimė 1946 m. Kaune. Nuo 1979 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, ilgametis Kauno skyriaus mokymo dalies vedėjas.

Svarbiausi darbai: „Atspindžiai“ (1980–1985); „Žmonės ir manekenai“ (1987–1992); „Rezervistai“ (1983–1985); „Diskoteka“ (1986–1989); „Apleista tvirtovė“ (1993); „Krišnaitų šventė“ (1997); „Kauno fortai“ (2000); „Vilties namai“ (2001).

Fotografijos saugomos: Vilniuje Lietuvos fotomenininkų sąjungoje, Modernaus meno centre ir Lietuvos dailės muziejuje; FIAP kolekcijoje Lozanoje, Šveicarijoje.

Romo Juškelio paroda „Tarp formos ir turinio“ veiks iki 2014 m. rugpjūčio 16 d. Parodos lankymas nemokamas.