.
2009    05    04

"Prospekto" galerijoje - "Intymus maištas"

artnews.lt

Šių metų gegužės 6 d. 17 val. Fotomenininkų sąjungos “Prospekto” galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma dešimties autorių fotografijų paroda „Intimate revolt“ („Intymus maištas“).
Projekto autorės- fotografės Vilma Samulionytė (Lietuva), Molly Radecki (JAV), Natasha Košmerl (Slovėnija), Dorotėja Bylica (Lenkija), Katarina Bričova (Slovakija), Zuzana Podolska (Čekija), Michaela Kifr (Vokietija-Izraelis), Gulbin Ozdamar (Turkija), Sitara Ibrahimova (Azerbaidžanas), Kristyna Muller (Švedija).

Ši tarptautinės fotografių grupės (visos autorės daugmaž to paties amžiaus) paroda kultūriniu atžvilgiu gali atspindėti daugybę situacijų, šiomis dienomis susiklosčiusių pasaulyje. Juk kiekviena šalis, kiekviena kultūra turi savo mitus, ironiją, hipokratiją bei paradoksus. Skirtinga savivoka lemia įvairių šalių savitą gyvenimo sampratą.

“Etniškumas, tautybė, rasė ar lytis – žodžiai, kažkada turėję prasmę, paskutiniais dešimtmečiais tapo dviprasmiški ir privertė kelti sau klausimus: ar globalizacija veda prie suvienodėjimo, ar tai suteiks galimybę individams rinktis egzistavimo aplinką? Neįtikėtinai susipynusios tradicijos bei socialinių sistemų daugybė verčia mus būti tuo, ką jos apibrėžia. Klausimas “kas mes esame?” pastaruoju metu veda prie daugiaprasmiškumo ir atsakyti į jį vienareikšmiškai nebėra jokios galimybės. Ir galbūt teisingiau būtų klausti “kas mes buvome?” ir “kas mes būsime?”, kadangi mūsų aplinkos keičiasi labai greitai, ir mes galime judėti tarp aplinkų taip pat neapibrėžtai” – teigia viena iš parodos autorių Vilma Samulionytė.

Kiekviena autorė šioje parodoje yra paveikta unikalios kultūrinės aplinkos, kuri padeda joms suprasti save. Vertybės ir tradicijos sukūrė pagrindinį jų pasaulio supratimą. Kertant kultūrines bei tradicijų sukurtas ribas autorės susidūrė su naujomis socialinėmis normomis ir vertybėmis, o tai išryškino jų individualumą ir paveldėtą kultūrinę konstrukciją.
Nors vertybės, papročiai ir ritualai egzistuoja visose kultūrose, susidūrimas su skirtingais lyčių vaidmenimis visuomenėje ir poreikiu reaguoti suvienijo fotografes. Jos turėjo pasirinkti, kas pagal jų tradicinę sampratą tinka ir priimtina, kas ne ir ką reikia ignoruoti. Taip reaguodamos į aplinkos pokyčius jos identifikavo save iš naujo.
Kultūrų struktūros nuolat kinta ir tuopat metu mes visi esame jose “įkalinti”. Tai, kaip mes reaguojame, priešinamės ar priimame visus apribojimus, apibūdina ir mus pačius.

„Kurdamos šį tarptautinį projektą, iškėlėme tikslą su paroda apkeliauti visas dalyvių šalis (Čekiją, Slovakiją, Lenkiją, Slovėniją, Turkiją, Lietuvą, Azerbaidžaną, Švediją ir JAV). Juk kiekviena šalis turi kažką bendro su šiuo projektu, o kartu atsiranda galimybė giliau  pažvelgti į  mūsų nagrinėjamą daugiasluoksnės šiandienos visuomenės temą“ – sako Vilma Samulionytė. Fotografės, kiekviena iš savo pozicijos nagrinėdamos temą, skatina žiūrovą suvokti analizuojamą aspektą savos šalies kontekste.

Ši paroda jau buvo eksponuota Čekijoje, Turkijoje, Slovėnijoje. Projekto autorės planuoja šią parodą pristatyti žiūrovams visų dalyvių gimtosiose šalyse.

Paroda veiks iki gegužės 30 d.

Photography.lt informacija