.

Pirmasis programos renginys skirtas rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės temoms

Rupert kviečia į pirmąjį šių metų viešosios programos renginį skirtą rūpesčio ir tarpusavio priklausomybės temoms. Pokalbyje dalyvaus tarptautiniu mastu pripažintas neįgaliųjų teisių gynėjas, teisininkas ir dabartinis Jungtinės Karalystės Šokio ir dramos konservatorijos vadovas Davidas Ruebainas bei aktyvistė, mokslininkė, kino režisierė ir žurnalistė Rahila Gupta. Renginys vyks vasario 8 d., 16 val., Nacionalinėje dailės galerijoje, Konstitucijos pr. 22, Vilniuje. Renginys nemokamas ir vyks anglų kalba.

Dalyviai aptars įvairias bendradarbiavimo ir tarpasmeninio rūpesčio formas bei svarstys, kokiais būdais galima kalbėti apie konkrečias negalios patirtis neprisidedant prie represinio ir išankstinėmis nuostatomis grįsto požiūrio į negalią. Pokalbį moderuos Rupert viešosios programos kuratorius Yates‘as Nortonas.

Šiuo metu Davidas Ruebainas yra Londono Šokių ir dramos konservatorijos vyriausiasis vadovas, prieš tai vadovavęs Lygybės iššūkių skyriui – politikos ir tyrimų agentūrai, atsakingai už lygybės ir įvairovės skatinimą Jungtinėje Karalystėje bei aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų sektoriuose (joje dirbęs iki jai susijungus su dviem kitomis agentūromis, taip įsteigiant organizaciją „Advance HE“). Anksčiau Ruebainas 21 metus dirbo praktikuojančiu teisės patarėju – kaip Didžiosios Britanijos Lygybės ir žmogaus teisių komisijos teisinės politikos skyriaus direktorius, vėliau pradėjęs privačią karjerą kaip „Levenes Solicitor“ Švietimo, lygybės ir negalios teisės skyriaus partneris ir įkūrėjas. Ruebainas taip pat skaito paskaitas Londono Birkbecko universitete kaip teisės profesorius. Šiuo metu jis yra ADR grupės akredituotas mediatorius, Anglijos „FA Premier League“ patarėjas lygybės klausimais, ADD („Action on Disability and Development“ – Negalios ir plėtros veikla) patikėtinis, Joseph Rowntree labdaros fondo teisių ir teisingumo komiteto narys, „Wellcome“ fondo Įvairovės ir įtraukumo strateginės patariamosios tarybos narys bei Britanijos Amerikos projekto narys.

Rahila Gupta yra laisvai samdoma žurnalistė, rašytoja ir aktyvistė, ilgametė organizacijos „Saufholo juodosios seserys“ (angl. „Southall Black Sisters“) narė, taip pat pirmininkauja Nihal Armstrong fondui, skiriančiam paramą pažangiausiai įrangai ir paslaugoms cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams. Jos eilėraščiai ir apsakymai buvo publikuoti keliose antologijose, o jos knygos apima jos redaguotą esė rinkinį „Nuo namų plėšikų iki kalėjimo bėglių: „Saufholo juodosios seserys“ 2003 m“, „Išprovokuota“ – sumuštos moters, nužudžiusios savo smurtaujantį vyrą, istoriją (Gupta taip pat buvo viena iš pagal šią knygą 2007 m. sukurto filmo scenarijaus autorių), ir „Pavergta“ – imigracijos kontrolės temą nagrinėjančią knygą, išleistą 2007 m. Guptos pjesė – eiliuotas monologas „Nežadinkite manęs: Nihalo Armstrongo baladė“ 2012–2014 m. buvo rodoma Londone, Edinburge, Niujorke ir keturiuose Indijos miestuose bei nominuota daugybei apdovanojimų. Jos straipsniai skelbiami tokiuose leidiniuose kaip „The Guardian“, „New Humanist“, „New Internationalist“ ir „openDemocracy“, taip pat daugelyje kitų žurnalų, laikraščių ir internetinių svetainių. Drauge su Beatrix Campbell Gupta šiuo metu rašo knygą „Kodėl nemiršta patriarchatas?“, kurios tyrimų tikslais 2016 m. kovą ji lankėsi Rožavoje, Šiaurės Sirijoje. Epinė Guptos poema „Rožavos Rubáiyát“ buvo atlikta 2019 m. „Prima Donna“ festivalyje. Ji taip pat redagavo „Saufholo juodųjų seserų“ palaikymo grupės tekstų antologiją „Verčiant puslapį“ (2019 m.), prie kurios prisidėjo ir savo pačios tekstais.

Jei turite konkrečių prieigos prie renginių vietos poreikių ar su programomis susijusių klausimų, susisiekite su mumis el. paštu info@rupert.lt.

Renginio partneris – Nacionalinė Dailės Galerija
Rupert veiklas dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba