.

Paskaita „Motinystės siaubas Airijos kine: jo vaizdavimo ir industrijos įsitraukimo tyrimas“ „Meno avilio“ sinematekoje

Vasario 1 d., trečiadienį, 19 val. „Meno avilio“ sinematekoje (A. Goštauto g. 2, Vilnius) lankysis medijų mokslininkės iš Airijos Meinuto universiteto dr. Sarah Arnold ir dr. Anne O’Brien. Jos visoms/visiems atviroje paskaitoje pristatys siaubo filmais grįstą lyčių lygybės tyrimą, kuris išryškina nepalankų dirbančių moterų vaizdavimą ekrane ir vis dar problemišką kino industrijoje dirbančių moterų padėtį.

Minėtų, daugelį metų medijas tyrinėjančių lektorių paskaita vadinasi „Motinystės siaubas Airijos kine: jo vaizdavimo ir industrijos įsitraukimo tyrimas“ ir yra „Meno avilio“  Sinematekos diskusijų ir paskaitų ciklo dalis. Šis ciklas skirtas visoms/visiems, besidominčioms (-iems) judančiais vaizdais.

Kino ir medijų tyrėja doc. dr. Lina Kaminskaitė ir vizualumo tyrinėtoja dr. Jelena Šalaj su lektorėmis susipažino vykdydamos tyrimą apie moterų padėtį Lietuvos kino industrijoje.

„Mūsų akademinių interesų sritys turėjo sąlyčio taškų: lyčių lygybė kino industrijoje ir kino darbuotojų profesinio kelio specifika. Nusprendėme šias lektores pakviesti į Vilnių, nes Lietuvos ir Airijos kino industrijos turi ir daug panašumų, ir abiejų šalių istorinės patirties nulemtų skirtumų“, – sako J. Šalaj.

Vilniuje vasario 1 d. vyksiančios paskaitos metu bus nagrinėjama, kaip motinystė vaizduojama airių siaubo filmuose. Kartu atkreipiamas dėmesys į neretai siaubingą elgesį su dirbančiomis motinomis kino ir televizijos industrijoje.

Pasak J. Šalaj, paskaitoje nuspręsta daugiau dėmesio skirti siaubo filmams, nes šis žanras Lietuvoje sulaukia palyginus mažai akademinių diskusijų, nors turi ištikimą ir augantį gerbėjų ratą. „Lektorės įžvalgiai ir kūrybiškai analizuoja airių siaubo filmų kino kalbą, atkreipdamos dėmesį į stereotipišką dirbančių moterų vaizdavimą ekrane“, – priduria J. Šalaj.

Apie lektores

Abi lektorės dirba Airijos Meinuto universitete. Dr. Sarah Arnold yra šio universiteto medijų tyrimų asistentė. Savo moksliniuose darbuose ji nagrinėja moterų vaidmenį medijose, ypač kine ir televizijoje, ir yra publikavusi monografijų apie moterų vaizdavimą siaubo filmuose („Motinystės siaubo filmas“, 2013) ir moterų darbą ankstyvojoje televizijoje („Lytis ir ankstyvoji televizija“, 2021). Jos moksliniai tyrimai siejasi ir su darbu medijų srityje bei karjeros raida („Medijų absolventai darbe“, kartu su Anne O’Brien ir Páraic Kerrigan, 2021).

Dr. Anne O’Brien – Meinuto universiteto Medijų tyrimų fakulteto docentė. Paskelbė daugybę straipsnių apie moterų atstovavimą radijuje ir televizijoje, apie moteris darbuotojas kūrybinėse industrijose, tyrinėdama, kodėl moterys nusprendžia nebesiekti karjeros kino gamybos srityje. Šias temas ji nagrinėjo 2019 m. išleistoje knygoje „Moterys, nelygybė ir darbas medijų srityje“ („Routledge“) bei naujausiame, kartu su kolegėmis redaguotame straipsnių rinkinyje – „Darbas medijų srityje, motinos ir motinystė“ („Routledge“, 2021). Yra publikavusi ir mokslo tyrimų apie darbą medijų srityje ir karjeros raidą („Medijų absolventai darbe“, kartu su Dr. Sarah Arnold ir Páraic Kerrigan, 2021).

Nemokama paskaita vyks anglų kalba, vasario 1 d. 19 val. Sinematekoje (A. Goštauto g. 2). Čia galima rasti ir autorių išleistų knygų, kurias kviečiama tiek skaityti vietoje, tiek skolintis į namus.

„Meno avilio“ sinematekoje veikia kino ir kitų medijų leidinių biblioteka ir skaitykla, filmų archyvas bei edukacinių veiklų ir peržiūrų erdvės. Sinematekos paskaitų ir diskusijų ciklas siekia suteikti auditorijai galimybę gilintis į kino reiškinius, apie kuriuos mažai diskutuojama, kalbama Lietuvos viešajame diskurse. Tai atliepia ir pačios sinematekos, kaip įstaigos, funkciją – šviesti visuomenę apie kiną ir jo kultūrą.

Sinematekos paskaitų ir diskusijų įrašų archyvas: Menoavilys.org/sinematekos-paskaitos-ir-diskusijos.

Paskaita yra projekto MotherNetdalis. Projektas finansuotas iš Europos Sąjungos bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ priemonės Twinninglėšų. Medijų edukacijos ir tyrimų centro „Meno avilys“ veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.