.
2022 01 06

Parodos „Šimtmečių dabartys" atidarymas Trakuose

 

Meno galerija „Fojė” kviečia į išskirtinį 32 –jų Lietuvos dailininkų sąjungos monumentalistų sekcijos narių parodos „Šimtmečių dabartys” atidarymą, kuris vyks 2022 sausio 6 d., 18.30 val., meno galerijoje „Fojė” (Vytauto g. 69,Trakai).

Lietuvos Dailininkų Sąjungos Vilniaus skyriaus monumentalistų sekcijos parodą surengti paskatino Trakų įkūrimo jubiliejus. Monumentalioji dailė – pati seniausia, pirmapradė vaizduojamosios dailės sritis. Mozaikos, vitražai, sieninė tapyba, skulptūros pirmiausiai atsirado religijos kulto pastatuose, valdovų ir miestų rūmuose. Šis žanras remiasi vaizdavimo ir technologijų tradicijomis ir yra tarsi laiptai sujungiantys praeitį ir ateitį, o jei nėra įsisavintos praeities kartų žinios, tai nieko naujo ir gero negimsta.

Vitražas ir mozaika, paveikslas ir skulptūra neatsiranda per dieną, savaitę ar mėnesį – tai yra elitinis menas, kuriam sukurtis reikia laiko, pastangų, talento ir kantrybės tvirtai remiantis kultūros ir tradicijų pagrindais. Galima būtų teigti, kad tokios pat kantrybės ir išmanymo reikėjo statant Trakų pilį ir miestą, kuriam juk šiais metais sukanka net 700 metų!

Amžiai ir laiko tekmė – tai apmąstymų ir įžvalgų lobynas. Žmogus ir aplinka, dabarties ir praeities ženklai, tai visa kas kaupiasi dailininko atmintyje ir tampa jo veiklos neišsemiamu šaltiniu. Lietuvos Dailininkų Sąjungos Vilniaus skyriaus monumentalistų sekcijos nariai, iekvienas atskirai ir visi kartu jie sukūrė šią parodą – monumentalistų pasaulio mozaiką, kurią skiria garbingam Trakų 700-mečio jubiliejui.

Parodos dalyviai:

Stanislovas Rolanas Bulavas
Eglė Rakauskaitė
Nerijus Baublys
Laima Kriukelienė
Danielius Rusys
Valerija (Vija) Tarabildienė
Gitenis Umbrasas
Vytautas Poška
Saulius Čižikas
Laimutė Tamoševičienė
Kazys Kęstutis Šiaulytis
Jurga Uzdilaitė
Skaistė Verdingytė
Albinas Markevičius
Rūta Lipaitė Vingrienė
Vincas Matonis
Augustas Lopas
Vytautas Kibildis
Arturas Aliukas
Paulius Juška
Agnė Juškaitė
Liuda Stankevičienė
Agnė Kišonaitė
Gintaras Kraujalis
Vidas Drėgva
Ignas Meidus
Gintaras Jocius
Dalia Truskaitė
Rasa Grybaitė
Rimvydas Mulevičius
Vilma Slavinskaitė
Edita Utarienė

Paroda vyks: 2022 01 06 – 02 06 (I dalis)
2022 02 07 – 03 06 (II dalis)

Parodos atidarymas su GP.
Įėjimas nemokamas.