.

Paroda „Kęstutis Kasparavičius – stebuklingų istorijų kūrėjas“ Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“

K. Kasparavičius. Plaukai. 2006. Akvarelė, pieštukas

Gegužės 21 d., antradienį, 18 val. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ (Latako g. 3, Vilnius) įvyks parodos „Kęstutis Kasparavičius – stebuklingų istorijų kūrėjas“ atidarymas. 

Ši retrospektyvinė paroda sumanyta Kęstučio Kasparavičiaus jubiliejaus proga – tai tarsi sveikinimas kūrybiškam ir darbščiam dailininkų bendruomenės nariui. Ekspoziciją tiktų vadinti paties autoriaus sugalvotu žodžiu – Kasparatorija: čia savita dailininko kūrybos teritorija ir laboratorija, kurioje gimsta iliustracijos ir personažai, gyvenantys knygose ir skaitytojų galvose. Dailininkas savo kūryboje ištikimas vienai sričiai – knygai: jis sukūrė iliustracijas daugeliui vaikų literatūros klasikos kūrinių (Bürgerio, Milašiaus, Anderseno, Hoffmanno, Collodi ir kt.), iliustravo poezijos knygas, o piešdamas iliustracijas Edwardo Learo knygai atrado nonsenso estetiką ir vėliau ji tapo išskirtiniu Kasparavičiaus kūrybos bruožu. Iliustravęs įvairių autorių knygas, galiausiai ryžosi rašyti pats ir dabar jis yra jau 20 knygų vaikams rašytojas ir iliustruotojas. Jo iliustracijos glaudžiai susijusios su tekstu – autorius, tarsi knygų režisierius ir scenografas, pripildo jas šmaikščių veikėjų ir situacijų. Jo pasakų adresatas – ir vaikas, ir suaugėlis, o knygų poveikis – išskirtinai terapinis, ilgam įsimenantis: jos užaugino ne vieną Lietuvos vaikų ir jo kūrybos gerbėjų kartą.

Kęstutis Kasparavičius. 2021

Vaikų knygų dailininkas ir rašytojas Kęstutis Kasparavičius sukūrė ir iliustravo 63 knygas. Jo knygos išverstos į daugiau nei 20 kalbų. 1972 m. baigė M. K. Čiurlionio meno mokyklos choro dirigavimo, 1981 m. – Vilniaus dailės instituto pramoninės dailės (dizaino) specialybę. 1984 m. pasirodė pirmoji jo iliustruota knyga. 1990 m. įvertintas užsienyje – pelnė „Aukso plunksnos“ apdovanojimą Belgrade, 1993 m. – UNICEF Metų iliustruotojo vardą Bolonijos knygų mugėje. 1989–2010 m. iliustracijos buvo atrinktos į Bolonijos vaikų knygų mugės parodą, daug kartų dalyvavo Bratislavos iliustracijų bienalėje, 2016 m. surengė pirmąją parodą užsienyje „Dirigentas su teptuku“ Meno ir istorijos bibliotekoje Bolonijoje. Keletą kartų nominuotas Astridos Lindgren atminimo premijai ir Hanso Christiano Anderseno medaliui. 2010 m. apdovanotas Baltijos jūros regiono Jānio Baltvilko tarptautine vaikų literatūros ir knygos meno premija, 2019 m. Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2020 m. ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

* Parodos laikotarpiu vyks susitikimai su autoriumi ir kuratore, edukacinės veiklos vaikams. Paroda yra festivalio „Kultūros naktis“ programos dalis. Daugiau informacijos apie visus renginius bus skelbiama graphic.lt ir VGMC socialiniuose tinkluose.

Kuratorė Jolita Liškevičienė
Koordinatorė Jurga Minčinauskienė
Architektūra Studija MOA
Grafinis dizainas Sigutė Chlebinskaitė

Organizatorius: Vilniaus grafikos meno centras

Projektą finansuoja: LATGA, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė

Partneriai: IBBY Lietuva, Knygų šalis, leidykla „Aukso žuvys“, Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos kultūros institutas, LNDM Nacionalinė dailės galerija, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka

Informaciniai partneriai: artnews.lt, LRT, „7 meno dienos“

Paroda veiks: gegužės 21 – liepos 20 d.