Mieli skaitytojai, artnews.lt

#14
2016    02    14

Estamina

Tikriausiai turėtume pasiaiškinti. Kaip įprasta, atsivertę peržiūrėti www.artnews.lt tos dienos naujienų ar straipsnių, staiga suabejojote, ar teisingai surinkote adresą. Taip, tai vis dar Artnews.lt, tik atsinaujinęs tiek savo turiniu, tiek dizainu, tiek struktūra. Buvęs internetinio dienraščio veidas buvo sukurtas dar 2010-aisiais ir nesikeitė iki šiol, tačiau per tą laiką pakito ne tik meno laukas, tačiau ir pačios informacijos pasiekimo būdas, tapęs mobilesniu ir betarpiškesniu. Noras keistis ir kelti turinio vertę kirbėjo jau senokai, tačiau tik dabar atsirado galimybė šiuos planus įgyvendinti tikrovėje. Ir štai, jūs atsivertėte pirmąjį kasmėnesinį skaitmeninį Artnews.lt žurnalo numerį. Jame – pokalbiai, apžvalgos, analizės, meninės esė – vienaip ar kitaip įsupti į bendrą temos audinį, kurį padiktavo (ir diktuos) vietiniai meno procesai ar tokie įvykiai, kaip parodos, pasirodžiusios knygos ar aktualijos.

Pirmojo numerio tema gimė dar rudenį, tačiau rutuliojosi iki šiol, į savo ritinį įsupdama vis naujus tekstus ir mintis. Prasidėjo ji nuo vis dar po Lenkiją, Latviją, o vėliau ir Estiją migruojančios XII Baltijos trienalės, joje buvusio vieno iš daugiagalvių raktažodžių – mikroorganizmų. Iki šiol Lietuvoje ši tema pasirodė pavieniais sporadiškais pavidalais, tačiau nebuvo išsamiau analizuota ir pristatyta. O tai padaryti atrodo gana svarbu, nes savo santykį su aplinka esame skatinami (ir ne be reikalo) kurti post-antropocentrišku požiūriu, nulipdami nuo visa ko kūrėjo ir inovatoriaus pjedestalo, ant kurio patys save ir užkėlėme. Šiandien mokslininkai, teoretikai ir menininkai vis aktyviau pabrėžia šių mažųjų veikėjų svarbą ne tik fiziniame, bet ir teoriniame bei moraliniame lygmenyse, o mikro/inter/intra sąveikos atveria naujus buvimo pasaulyje būdus, galbūt labiau horizontalius, arba kviečia dirbti dėl to, kad jie tokiais taptų.Taigi, įžanginiu tekstu tapo raktažodžiais žongliruojantis trienalės kuratorės Virginijos Januškevičiūtės ir lenkų kuratorės Anetos Rostowskos pokalbis. Jis, kaip micelis, rezga tinklus su Jogintės Bučinskaitės išsamia analize apie mikroorganizmus ir jų įvairias apraiškas pasitelkusių menininkų veiklas Lietuvoje. Taip pat ir pokalbis su mokslininku antropologu Stefan Helmreich, nagrinėjančiu, kaip ekstremaliomis sąlygomis gyvenantys mikroorganizmai keičią nusistovėjusias gyvybės ir paties žmogaus sąvokas. Kiek labiau teorinė apžvalga apie mikroorganizmų vaidmens pokytį pateikiama Neringos Černiauskaitės tekste. Vytenio Buroko parašyta nuotaikinga pjesė įtraukia skaitytojus į simpoziumą, kuriame dalyvauja ne tik svarbūs filosofijos ir mokslo atstovai, bet ir mielių kuriamas svaigulys. Galiausiai, visą šį diskursą sava linkme nukreips kuratorės Clara López Menéndez ir menininkės A. K. Burns pokalbis apie intra-sąveikas, negatyvią erdvę ir jų kuriamą potencialą queer ateities mutacijoms.

Greta kasmėnesinio žurnalo nepaleisime ir Lietuvos šiuolaikinio meno pulso, kurį seksime apžvalgų, interviu ir fotoreportažų „ataskaitomis“, o meno naujienos ir renginių kalendorius toliau leis jums, mieli skaitytojai, dėliotis savus meno tvarkaraščius. Visas ankstesnis Artnews.lt turinys taip pat niekur neišnyko, jį galite pasiekti nukeliavę į archyvo skiltį.

P.S. Galime atskleisti tik tai, kad kitame numeryje iš mikro pasaulio išnirsime ir leisimės atgal į makro sistemas, tokias, kaip įsigalėjęs neoliberalizmo režimas bei jo formuojama kultūros, miesto ir socialinė politika.

Iliustracijoje: Grégoire Blunt + Emmy Skensved,  Antoine Renard,  eStamina Chapter L (Liposuction), 2015. Kadras iš video