Takūs kūnai artnews.lt

#14
2018    08    14

Šią karštą vasarą, kuomet kaip niekada jaučiame savo kūnus – tas nuo karščio tinstančias galūnes, prakaito rasa padengtą odą, prie visų kūno dalių limpančias rūbų ir patalynių medžiagas – nusprendėme Artnews.lt žurnalo temą paskirti būtent jiems. Kūnams, kurie performanso ir šokio mene yra pirminė medžiaga kalbėti apie aktualias, tačiau ilgą laiką visuomenėje tabu buvusias problemas – lytį ir jos takumą, seksualumą, „žemosios“ kultūros įsivyravimą. Na, o jei remsimės ikonine amerikiečių filosofės, vienos žymiausių feminizmo ir kreivumo teorijos (queer theory) atstovės Judith Butler performatyvumo teorija – pati lytis yra socialiai sukonstruota per performatyvius kalbinės ir nekalbinės komunikacijos veiksmus, kurie apibrėžia ir (dirtbinai) išlaiko nusistovėjusias tapatybes. Tačiau stipriai paveiktas skaitmeninės aplinkos bei technologijų, o taip pat neseniai išpopuliarėjusių ne į žmogų, bet į kitas pasaulio būtybes ir darinius orientuotų, filosofijos ir teorijos atšakų, šiuolaikinis performansas neretai užklausia ne tik lyties, bet ir pačios rūšies ribas. Kur baigiasi ir prasideda viena ar kita rūšis? Kur baigiasi žmogiškas ir prasideda technologinis ar skaitmeninis kūnas? Skaitmeninės technologijos leido tapatybėms tapti dar slidesnėms, o kūnai gali perskelti iš vienos erdvės į kitą be didesnės pastangos. Arba sujungti abi erdves savyje.

Performanso pagalba menininkai užklausė ir paties meno bei gyvenimo persipynimo galimybes ir kaip meno rinka bei institucijos vis labiau absorbuoja, rodos, tokį sunkiai komerciškai praryjamą meną kaip performansas ar šokis. Šioms meno rūšims vis labiau įsigalėjant greta jau senokai nusistovėjusių ir kolekcionuoti patogių šakų kaip tapyba ar skulptūra, muziejai vis dažniau susiduria su problema, kokia forma išsaugoti istoriškai svarbius ar šiandien aktualius šokio ir performanso kūrinius. Ar saugoti scenarijų, instrukcijas, idėją, ar performanso vaizdo ar garso įrašą? Jame naudojamus rekvizitus?

Performansas ir šokis, kaip ir patys kūnai, lengvai išslysta iš jiems siuvamų apibrėžimų ar apribojimų. Tvankios vasaros popietės, kaip niekad tinka apmąstyti savo ir kitų kūnų dalyvavimą kasdieniniuose socialiniuose ritualuose ir pasirodymuose.

Gero skaitymo!

Iliustracijoje: Young Girl Reading Group (Dorota Gawęda ir Eglė Kulbokaitė), YGRG154: Body Heat, 2018, HD Video, 17:11 (kadras iš filmo). Menininkių nuosavybė