Viešųjų erdvių kūrimas šiandien: skauduliai ir vizijos Eglė Mikalajūnė

#14
2019    04    11

Viešosioms erdvėms skirto žurnalo numerio atsiradimas buvo tiesiogiai įkvėptas 2018 m. vykusio judėjimo, kuriuo reikalauta stabdyti Reformatų skvero atnaujinimą ir pradėti procesus iš naujo: atlikti sociologinius, archeologinius, istorinius ir dendrologinius tyrimus ir paskelbti viešą konkursą architektūrinei idėjai, kurios užduotis būtų suformuota remiantis atliktais tyrimais. Žurnalo sudarytoja į šias veiklas įsitraukė greičiau atsitiktinumo dėka ir buvo nemaloniai nustebinta, susipažinusi su Vilniaus viešąsias erdves formuojančių galios struktūrų veikimo principais. Nepaisant įvairiapusių miesto gyventojų pastangų – kūrybinių iniciatyvų, inicijuotų sociologinių apklausų, siekių atkreipti dėmesį į įstatymų pažeidimus – Reformatų skvero atveju piliečių balsas buvo ignoruotas, viso labo pažadant atsisakyti planuoto aptvėrimo ir rakinimo nakčiai. Vis dėlto, tapo akivaizdu, jog dabartiniai viešų erdvių formavimo procesai netenkina vis daugiau Vilniaus gyventojų – surengtose apklausose, festivalyje, pasirašant peticiją dalyvavo mažiausiai tūkstantis žmonių – pakankama kritinė masė, įrodanti, kad problema opi daugeliui.

Žurnalui rašyti tekstus buvo pakviesti vadinamajame Reformatų skvero judėjime dalyvavę žmonės, galintys pažvelgti į viešųjų erdvių problematiką iš įvairių perspektyvų. Be pačios žurnalo sudarytojos – kuratorės ir meno kritikės Eglės Mikalajūnės – tekstus žurnalui rašė teismo ekspertas, Visuomeninės miesto planavimo komisijos pirmininkas Gintautas Tiškus, menininkė ir Visuomeninės želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos narė Milda Laužikaitė, miesto tyrėja ir Všį „Laimikio“ – tarpdisciplininės miestų tyrimų, kūrybinių bendruomeninių iniciatyvų, socialinio dizaino ir neformalaus ugdymo platformos įkūrėja dr. Jekaterina Lavrinec bei architektė Ona Lozuraitytė, prieš keletą metų Nacionalinėje dailės galerijoje kuravusi Vilniaus kraštovaizdžio architektūrai skirtą parodą „Formuojant peizažą“. Šiais straipsniais siekiama tiek atkreipti dėmesį į esamos situacijos skaudulius, tiek formuoti alternatyvias viešųjų erdvių planavimo vizijas.

Iliustracijoje: Aikas Žado Laboratorijos eksperimentinio leidinio „Video kaukės – kaukės nematomo žmogaus kinotekai“ pristatymas ant Reformatų skvero laiptų, 2018. Nuotraukos autorė – Enrika Stanulevičiūtė