.
2011    04    17

Žilvino Kempino paroda Maskvos „Garage Center“

artnews.lt

 

Balandžio 20 d. Maskvos šiuolaikinės kultūros centre „Garage Center“ (Obraztsova g. 19A, Maskva) atidaroma Žilvino Kempino paroda „Still“, kurioje lietuvių menininkas pristatys instaliaciją tuo pačiu pavadinimu. Instaliaciją sudarys visame didžiosios centro salės plote vienodu atstumu pakabintos magnetinės juostos. Parodos kuratorė: Yulia Aksenova.

Žilvino Kempino kūryba siekiama pakeisti mūsų kasdieninį erdvės suvokimą ir atskleisti paslėptas mums įprasto pasaulio savybes. Pateikti skirtingose erdvėse, menininko objektai kuria netikėtus vizualinius efektus, kurie verčia šias erdves judėti, lūžinėti ir virpėti. Jos tampa nepastovios, staiga įgaunančios aiškią formą ir tuoj pat ją prarandančios: įgaudamos struktūrą jos suyra.

Svarbiausios Kempino kūrybos kategorijos yra kintamumas ir efemeriškumas: žodžiai, kuriais taip pat galima apibūdinti ir šiandieninę mūsų tikrovę. Magnetinės juostos menininko kūriniuose neperteikia nieko konkretaus, tačiau panardina žiūrovus į vizualios įtampos ir abstrakčios kontempliacijos atmosferą, kur žiūrovui paliekama interpretacijų ir supratimo laisvė.

Menininko darbai stipriai siejasi su minimalizmo estetika, kinetiniu menu ir konstruktyvizmu. Jo kūriniuose praėjusių kartų menas kuria naujas netikėtas sąsajas dabartyje ir įgauna šiandien aktualias reikšmes. Dėl „Garage Center“ architektūros Kempino instaliacija „Still“ kelia tiesiogines asociacijas su konstruktyvizmo palikimu. Kaip ir lietuvių kūrėjas, konstruktyvistai siekė sukurti tobulą erdvinę struktūrą, domėjosi kūrinio transformacijos galimybėmis  ir žiūrovo suvokimo dinamika. Vis dėlto, kitaip nei jo pirmtakai, Kempinas savo kūryboje atsisakė  funkcionalumo ir praktiškumo.

Paroda Maskvoje veiks iki gegužės 24 d.

Šiuo metu menininką atstovauja galerijos „Yvon Lambert“ ir „Vartai“.

Iliustracijoje: Žilvinas Kempinas „Still“, instaliacija, magnetinės juostos.