.
2011    01    03

Trečiasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO pokalbių ciklas „SHOW OFF: reginio architektūra“ Nacionalinėje dailės galerijoje

artnews.lt

Sausio 6 d., ketvirtadienį, 20 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) prasideda trečiasis ARCHITEKTŪROS [pokalbių] FONDO pokalbių ciklas SHOW OFF*: reginio architektūra“ (*angl.: 1) maivymasis, manieringumas; 2) pamaiva).

Architektūra kaip ekspozicinė erdvė ir pati architektūra kaip eksponatas – šie du aspektai ir jų sąsajos bus nagrinėjami penkių paskaitų cikle. Muziejus nuolat atsiduria žiniasklaidos dėmesio centre kaip įspūdingas kūrybos ir rinkodaros rezultatas, kaip simbolis, kaip kultūrinės svarbos objektas, kaip architektūros inovacijų ekspozicija. Paskaitose bus klausiama, koks yra architektūros santykis su muziejumi kaip institucija, kaip kultūros akumuliatoriumi bei transliuotoju? Kaip architektūra pasitar­nauja naujoms meno kuravimo ir archyvavimo formoms ir ką iš to gauna parodų lankytojai? Kaip architektūra veikia santykį tarp menininko, kūrinio ir žiūrovo? Kokios šiandieninės architektūrinio projektavimo strategijos atsako į minėtus klausimus?

Sausio 6 d. vyksiančiame pirmąjame susitikime pavadinimu „Laiko zonos“ NDG vadovė, dailėtyrininkė, humanitarinių mokslų daktarė Lolita Jablonskienė kalbės apie modernaus ir šiuolaikinio meno muziejų kūrimosi procesus mūsų regione.

„Modernaus ir šiuolaikinio meno muziejų kūrimas – vienas būdingų postkomunistinių šalių kultūros politikos požymių, reprezentuojantis ir specifinius vidinius poreikius bei ideologiją, ir tarptautinio meno konteksto keliamus iššūkius. Nekyla abejonių, kad modernaus meno muziejai šiose šalyse pirmiausia atlieka tradicinį vaidmenį – padeda konsoliduoti (ar naujai sukonstruoti) jų tapatumą (etninį, istorinį ir pan.). Kita vertus, šiame procese atsispindi tarptautinis muziejų statybos bumas ir muziejų veiklos orientavimas vartotojų visuomenės poreikių tenkinimo (infoteinmentui) linkme.“ – teigiama pranešime.

Iliustracijoje: Nacionalinė dailės galerija, Raimondo Urbakavičiaus fotografija.