.
2010    10    19

Tarptautinės dirbtuvės „Dramblio kaulo bokšto griūtis - 2“ 


artnews.lt

dramblio kaulo bokstas
Kultūros kontaktų  biuras, toliau plėtodamas kultūros organizacijų auditorijų  pažinimo ir vystymo temą, rengia tarptautines dirbtuves „Dramblio kaulo bokšto griūtis – 2“. Renginys vyks š.m. spalio 21-23 dienomis Vilniuje. Dirbtuvių metu bus analizuojama, kokiais būdais įvairios meno ir paveldo organizacijos siekia užmegzti dialogą su lankytoju ar žiūrovu, išskleisti ir pristatyti meno kūrinių visuomeninius kontekstus, sukurti sąlygas individualiai patirčiai, ieškoti galimybių kurtis grįžtamajam ryšiui.

Dirbtuvių programoje – atvejų studijos, paremtos dalyvių patirtimi, diskusijos, naujų idėjų dirbtuvių tema vystymas ir išbandymas. Bus remiamasi aktyviu dalyvių įsitraukimu ir dalyvavimu. Tikimasi, kad dirbtuvės padės surasti pagrindą tarptautiniam bendradarbiavimui ir paskatins dalyvius toliau veikti kartu. Šalia kitų tikslų, šiomis dirbtuvėmis siekiama sukurti kontaktinio ES programos „Kultūra 2007“ seminaro precedentą.

Ekonomikoje, kurios varomuoju principu tampa patyrimas ir gyvenimo būdas, kultūros ir meno organizacijos atsiduria didžiuliame konkurencijos lauke. Šioje situacijoje jos turi surasti būdus, kaip užtikrinti kultūrinio pasirinkimo įvairovę, kaip kurti programas ir augintis auditoriją, atrasti savo nišą gyvenimo būdo, laisvalaikio produktų ir paslaugų pasiūlos lavinoje. Viešasis kultūros ir meno organizacijų finansavimas sušvelnina konkurencinę įtampą, tačiau sustiprina visuomeninę atsakomybę. Tai skatina kelti klausimus, kokia institucijos misija visuomenėje, kuo ji reikšminga, kaip tai atsispindi jos veikloje, kas jos veiklos adresatas ir ar jis pasiekiamas. Iki šiol daug kultūros ir meno organizacijų pernelyg orientuojasi į patį meno kūrinį, „produktą“, ignoruoja auditorijos -„gavėjo“- pusę ir tokiu būdu neatlieka savo kaip tarpininkių vaidmens, nepadeda susikurti gyvam ir prasmingam meno kūrinio ir individo dialogui.

Dirbtuvėse dalyvaus žymūs kultūros ir meno vadybininkai, kuratoriai iš užsienio:

Leila Topic – Zagreb Museum of Contemporary Art, Zagrebas, Kroatija.
Karolina Pluta – Association of Creative Initiatives “ę“, Varšuva, Lenkija.
Bojana Panevska – Trans Artists organizacija, Amsterdamas, Olandija.
Anja Obradovic – Dom Omladine Belgrad, Belgradas, Serbija.
Kristina Kujundzic – NOMAD Dance academy, Belgradas, Serbija.
Eva Kesslova – BERG Orchestra, Praha, Čekija.

Dalyvavimas dirbtuvėse nemokamas, dalyviai nakvyne Vilniuje pasirūpina patys. Tarptautinės dirbtuvės vyks anglų kalba.
Dirbtuves organizuoja Tarptautinių kultūros programų centro Kultūros kontaktų biuras (www.kultura2007.lt).