.

Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje duris atvers išskirtinis Ukrainos centras

Birželio 11 d., šeštadienį, 12.50 val. Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje (T. Ševčenkos. 31, Vilnius) duris atvers išskirtinis Ukrainos centras: ne tik telks Lietuvoje įsikūrusią ukrainiečių bendruomenę, bet ir rūpinsis jos poreikiais – pasiūlys atvirą kultūros, švietimo ir bendruomeninių paslaugų erdvę.

„Džiaugiamės, galėdami prisidėti prie dar vienos gražios iniciatyvos, remiančios Ukrainą šiuo sunkiu jai metu. Vytauto Didžiojo universitetas remia ir palaiko Lietuvos bei Ukrainos Pirmųjų ponių iniciatyvą steigti Ukrainos centrą. Simboliška, kad jis duris atvers VDU Švietimo akademijos, įsikūrusios Taraso Ševčenkos vardo gatvėje, erdvėse. Šis centras veiks stabiliai, nuosekliai, kryptingai. Šiuo metu jame bus sprendžiamos dabar aktualios moksleivių, studentų, karo pabėgėlių problemos. Kiek vėliau jis vaidins svarbų vaidmenį, siekiant atstatyti suniokotą Ukrainą. Čia bus vykdoma plati ir stipri veikla, įtraukiant akademinius bei politikos sluoksnius. Tikimės, kad ši iniciatyva bus labai naudinga ir prasminga“, – teigė VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Tokio pobūdžio centras – pirmas pasaulyje

Bendromis Lietuvos Respublikos Prezidentūros, Ukrainos ambasados Lietuvoje ir Vytauto Didžiojo universiteto pastangomis įkurtas centras taps itin svarbia erdve ukrainiečiams, pasitraukusiems į Lietuvą iš karo siaubiamos šalies. „Džiaugiuosi, kad idėja tapo realybe. Tai – pirmasis pasaulyje tokio pobūdžio centras, kuris ne tik telks ukrainiečių bendruomenę, bet ir rūpinsis jos poreikiais. Tikiu, kad jame sau erdvę ras ukrainiečių šeimos, meno bei kultūros atstovai, susiburs ir įvairias socialines paslaugas ukrainiečiams galintys suteikti savanoriai“, – sakė viena centro iniciatorių, pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė.

Pasak D. Nausėdienės, centras prisidės prie aktyvios akademinės veiklos, intelektualų potencialo telkimo, kultūrinės diplomatijos, Lietuvoje ir tarptautinėje erdvėje pristatant Ukrainą, jos kultūrą ir šalies išskirtinumą, o ateityje padės Ukrainai pasirengti narystei Europos Sąjungoje.

Teiks psichologinę, teisinę, pedagoginę pagalbą

Anot centro vadovu tapusio Nepriklausomybės Akto signataro, buvusio Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje Algirdo Kumžos, centre ukrainiečiai suras ne tik jiems reikalingą informaciją bei sulauks patarimų. „Juos konsultuos psichologai, teisininkai ir pedagogai, čia vyks atviri pokalbiai, diskusijos ir kultūros renginiai. Visa tai padės Lietuvoje esančiai ukrainiečių bendruomenei adaptuotis ir ištverti dėl karo gimtojoje šalyje patirtus gyvenimo sunkumus“, – teigė A. Kumža.

VDU Švietimo akademijos kanclerės prof. Linos Kaminskienės, šios centro atidarymas yra veiklų, kurias vykdo universitetas, tąsa. „Prieš kelis mėnesius Švietimo akademijoje atvėrėme darželio grupę Ukrainos vaikučiams. Užmegztas ryšys su jų šeimomis, artimaisiais inspiruoja visų švietimo lygmenų įsitraukimą: bus rengiamos stovyklos, vykdysime neformalųjį švietimą, suaugusiems teiksime įvairiausias konsultacijas, organizuosime mokymus, kultūrines veiklas. Svarbu pastebėti: šis centras veikia universitete, tad tikimės, jog tai taps stimulu plėtoti bendras studijas, mokslą, tyrimus“, – teigė prof. L. Kaminskienė.

Siūlo įvairiakryptę pagalbą ir bendrystę

Vytauto Didžiojo universitetas aktyviai bendradarbiauja su partneriniais universitetais Ukrainoje. Visiškai neseniai VDU iniciatyva į septynis Europos universitetus vienijančio „Transform4Europe“ aljansą buvo įtraukas ir Mariupolio universitetas. Pernai Kijevo Taraso Ševčenkos nacionaliniame universitete VDU iniciatyva buvo atvertos Baltistikos centro durys. Vytauto Didžiojo universitetas įvairiomis kryptimis remia Ukrainos akademinę bendruomenę: skiria apgyvendinimo vietas, stipendijas, organizuoja nemokamus lietuvių kalbos kursus, kviečia nemokamai lankytis VDU Botanikos sode, skiria psichologinę pagalbą.

Ukrainos centro atidaryme nuskambės Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos sveikinimas. Simbolinę atidarymo juostelę perkirps Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta ir VDU rektorius prof. Juozas Augutis. Atidarymo metu vyks koncertas, kuriame skambės Lietuvos ir Ukrainos atlikėjų muzika, bus rodomas ukrainiečių vaikų meno projektas.