.

Vieša paskaita: „Kovos dėl sovietinio paveldo: menininkai ir kultūros veikėjai kaip aktyvistai“ NDG

Spalio 19 d. 18 val. NDG auditorijoje vyks viešų paskaitų ciklo „Aktualioji dailėtyra: naujausios Lietuvos meno tyrimų atodangos” paskaita „Kovos dėl sovietinio paveldo: menininkai ir kultūros veikėjai kaip aktyvistai”.

Menotyrininkė dr. Lina Michelkevičė paskaitoje klaus, kas bendra tarp kino ir rašytojo Petro Cvirkos? O tarp Reformacijos ir Žaliojo tilto?

Paskaitoje atsigręžiama į pastaruosius keliolika metų vykdomas ar planuojamas viešųjų erdvių transformacijas, kurias sieja sovietinis architektūrinis ar skulptūrinis paveldas. Nerimas dėl viešųjų erdvių likimo į vieną pasakojimą supina atvejus, kurie galėtų atrodyti labai skirtingi: vieni susiję su skverais ir parkais, kiti su architektūros objektais ir pastatais, treti su paminklais skveruose, ketvirti su paminklais ant architektūrinių struktūrų… Kino teatrai „Lietuva” ir „Garsas”, Reformatų skveras, Žaliojo tilto skulptūros, Petro Cvirkos paminklas bei skveras, ir kiti labai dažnai minimi kartu kaip viešųjų erdvių politikos simptomai, keliantys pasipriešinimą ar nesutarimus.

Išsamiau apie pranešėją ir paskaitą – čia.
Renginys nemokamas, bet būtina registracija, kurios forma yra čia.
Paskaitos klausytojams reikia turėti galimybių pasą ar ES skaitmenį COVID pažymėjimą, dėvėti nosį ir burną dengiančią apsauginę veido kaukę.