.
2022 12 06

Vido Poškaus paroda „Metų laikai. Iš satyro gyvenimo“ meno erdvėje „GODÒ galerija“

Gruodžio 6 d., antradienį, 18 val., Vilniaus meno erdvėje „GODÒ galerija“ (Malūnų g. 6A) atidaroma menininko, dailėtyrininko, kuratoriaus, rašytojo Vido Poškaus personalinė tapybos ir piešinių paroda „Metų laikai. Iš satyro gyvenimo“.

Šios personalinės Vido Poškaus parodos ekspozicinę struktūrą ir koncepciją lėmė specifinė „GODÒ galerijos“ architektūra. Konkrečiai – keturios jos salės. Dvi iš jų yra pirmajame aukšte, dar dvi – senuosiuose Užupio rūsiuose. Tad keturios beveik autonomiškos erdvės autoriui pakuždėjo mintį, kad čia galima kalbėti, gal net hegzametriškai eiliuoti apie gyvenimo sezoniškumą. Žiema, pavasaris, vasara, ruduo keičia vienas kitą it kokie karuselės personažai, o su jais besisukantys žmonės džiaugiasi ir kankinasi vienu metu tame nuosekliame ir pasikartojančiame cikle. Kita vertus, tai, jog du galerijos kambariai yra virš žemės, o du – po ja, V. Poškui suponavo mintį apie etnologo Norberto Vėliaus senųjų baltų pasaulėžiūrai skirtus tyrinėjimus. Galvojant, kad mūsų protėviai mąstė priešybėmis (aukštai-žemai, balta-juoda, dvasia-kūnas…), parodoje bandoma atskleisti dvi žmogiškosios egzistencijos puses: gerąją ir blogąją. Arba tiesiog dvasingąją ir kūniškąją. Arba, nedėliojant vertinamųjų akcentų ir, remiantis Friedrichu Nietzsche, – apoloniškąją ir dionisiškąją. Santūriąją ir aistringąją.

V. Poškaus parodoje – savotiškoje retrospektyvoje, kadangi seniausi kūriniai yra datuojami dar ano tūkstantmečio pabaiga (tai studijų metais, vasaros metu Alytuje esančiame sodo namelyje aliejiniais dažais tapyti vaizdai iš Dzūkijos), o naujausi atsiradę pastaruoju metu, kalbama apie gyvenimo ir kūrybos cikliškumą ir dvilypę žmogaus prigimtį. Apie šventes ir kasdienybę, apie pakylėtumą ir kūno senėjimą.

„Visi mes esame nimfos ir satyrai. Tokie vienadieniai drugeliai, paklūstantys metų laikų metamorfozei“, – sako V. Poškus.

Vidas Poškus (g. 1977 m. Alytuje) – dailėtyrininkas, kuratorius, menininkas. 2001 m. baigė dailės istorijos ir teorijos studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2007 m. apsigynė humanitarinių mokslų daktaro laipsnį VDA tema „Antikos atgaivinimo problema Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Renesanso mene“. 2001-2016 m. dirbo Nacionaliniame muziejuje (Istorijos skyriuje, K. Varnelio namuose-muziejuje). Šiuo metu dirba Vilniaus dailės akademijos muziejuje. Yra parašęs knygų: „Nedingęs Vilnius“ miesto akupunktūros“ (2016 m.), „Menininko dirbtuvė: 42 istorijos“ (2017 m.), „Videniškiai. Kunigaikščių Giedraičių žemės beieškant“(2021 m.).

Paroda vyks iki gruodžio 30 d.; parodos lankymas nemokamas.

Darbo laikas: II-V 13:00-19:00, VI 12:00-18:00.