.

Unikalus koncertas „Armėnų muzika nuo pirmo iki dvidešimt pirmo amžiaus“ Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje

Balandžio 23 d., šeštadienį, 18 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus kviečia į unikalų koncertą „Armėnų muzika nuo pirmo iki dvidešimt pirmo amžiaus“, skirtą armėnų genocido aukų dienai, kuri minima balandžio 24 d.

Pirmojo pasaulinio karo metu Osmanų imperija pradėjo suiminėti ir naikinti armėnų inteligentiją, buvo pradėtas armėnų tautos genocidas, išžudyta apie 1,5 milijono armėnų. Tarp aukų buvo ir kunigas, žymus etnomuzikologas Komitasas, kurio kūriniai skambės muziejuje.

Progresyvaus armėnų folk jazz grupė „21st Century Quintet“ ir vokalistė Justina Arutiunian koncerte atliks originalias kompozicijas, egzotiškas, pusantro tūkstančio metų senumo armėniškas giesmes, Komitaso ir kitų kompozitorių dainas bei jų aranžuotes.

Armėnija oficialiai laikoma pirmąja krikščioniška valstybe pasaulyje, apsikrikštijusia 301 m. po Kristaus, net 36 metais anksčiau negu apsikrikštijo Romos Imperatorius Konstantinas Didysis. Išlikusios bažnytinės giesmės labai senos, siekiančios IV-V amžių. Šių dienų mokslininkai sutaria, kad senosios Armėnijos giesmės galėjo turėti didžiulę įtaką ir vėlesnių laikų Grigališkojo choralo giedojimo tradicijai. Jos buvo užrašytos taip vadinama unikalia Khaz notacija ir remiasi aštuoniomis dermėmis. Kai kurios giesmės yra kildinamos net iš laikų, kai dar nebuvo krikščionybės. Kitos yra truputėlį vėlesnės, kaip šio koncerto programoje skambėsiantys Šv. Mesropo Maštoco, IV-V a. vyskupo, armėnų abėcėlės sukūrėjo, šarakanai (armėnų muzikinis žanras). Ši muzikinė tradicija Lietuvoje mažai žinoma.

„21st Century Quintet“ – jaunuosius Lietuvos, Armėnijos ir Latvijos šalių muzikantus apjungianti progresyvaus armėnų folk džiazo grupė: Davit Avetisyan – saksofonai, Michails Novikovs – būgnai (Latvija), Andrius Savčenko – klavišiniai, Danielius Skeivelas – gitara, Arturs Duckis – bosinė gitara (Latvija). Susibūrę 2019 metais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur surado vienas kitą ir tapo „vienu kumščiu“. Jų grojama muzika žodžiais neapibūdinama, nes yra žanrų įvairovės pintis, kurią muzikantai praturtina armėnų liaudies melodijomis, ritmų įvairove, egzotiška harmonija. Kolektyvas labai aktyviai rodosi didžiosiose Lietuvos džiazo festivalių scenose, tokiose kaip Vilnius Jazz, Kaunas Jazz, Vilnius Mama Jazz, Klaipėdos Pilies džiazo festivalis, Elektrėnai Jazz and Blues festival, taip pat aktyviai koncertuoja įvairiose vietose, kur tik yra laukiami… Grupės nariai jau yra laimėję 2 vietą jaunųjų atlikėjų konkurse “Džiazo scena”, Davit Avetisyan laimėjo 1-mą vietą Petro Vyšniausko saksofonininkų konkurse. Muzikantai publiką pakeri nuoširdžiu, savitu ir kūrybišku skambesiu. Energija pulsuojančias kompozicijas grupės lyderis saksofonininkas Davit Avetisyan papildo armėnų liaudies muzikos motyvais. Ši jungtis dovanoja klausytojams ypatingą melodinę liniją, leidžiančią džiazo bangomis nuplaukti į egzotiškos, nepažintos kultūros pasaulį.

Justina Arutiunian – LMTA absolventė, vokalistė, kompozitorė, vargonininkė, dainuoja armėniškas giesmes ir dainas. Dalyvauja įvairiuose festivaliuose ir muzikiniuose projektuose.

Koncerto rėmėjas – Armėnijos Respublikos garbės konsulatas Lietuvoje.