.

Romualdo Balinsko paroda „Tie kambariai“ M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje Druskininkuose

Kovo 23 d., ketvirtadienį, 16.30 val. M. K. Čiurlionio namuose-muziejuje (M. K. Čiurlionio g. 35, Druskininkuose) atidaroma Romualdo Balinsko paroda „Tie kambariai“ .

Romualdas Balinskas yra ekspresionistinės tapybos atstovas, paskutiniu metu labiau linkstantis į abstrakcionizmą. Kūryba išsiskiria plastinės raiškos pokyčiais, neprarandant savitumo ir autentiškumo, polinkio į monochromiją. Būdingas išplėstas tapybos lauko supratimas, kvestionuojant jo fizines ribas. Kūrybinio dėmesio centre – žmogus. Dažnai sunkiai identifikuojamas, be veido bruožų, belytis, pavaizduotas tarp aiškiai atpažįstamų fizinės aplinkos daiktų. Vizualinių elementų neišbaigtumas verčia žiūrovą patį pabaigti pasakojimą. Dailininkui tapymo aktas yra lyg ritualas, turintis aiškią mintį ir intencijas.

„Žiūriu į vidų. Lango stiklas atspindi debesis. Savo paties siluete matau stalo kampą, užvožtą lėkštę, kėdės atlošą, pusę sofos, nuvaikščiotas grindų vagas, įsispraudusias tarp stalo, sofos ir balintos krosnies… Tie kambariai vis nusitapo kažkodėl. Jie be žmogaus, bet žmogaus kambariai, jie apie žmogų. Tie kambariai atsiveria lyg be sienų, lyg su kvapu, su garsu, su laiku ir gyvenimu.“

Tapytojas, knygų dailininkas Romualdas Balinskas gimė 1959 m. Šiauliuose. 1982 m. baigė studijas Šiaulių pedagoginiame institute. 1986 m. išsikėlė gyventi į Vilnių. Daugiausia dirbo ir tebedirba leidybos ir reklamos srityse: žurnalo „Moksleivis“ redakcijoje, „Gimtojo žodžio“, „Versus Aureus“, „Katalikų pasaulio leidinių“ leidyklose. Sukūrė apie 600 knygų viršelių, kitų grafinių darbų spaudai: vadovėlių, knygų vaikams, kalendorių, iliustracijų, reklamų ir kt. Parodose dailininkas pradėjo dalyvauti 1984 metais. Surengė keliasdešimt personalinių parodų Lietuvoje, Indijoje, Vokietijoje, sudalyvavo svarbiausiose lietuvių grupinėse parodose Lietuvoje, Vokietijoje, Estijoje. 1990 m. tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu. Jo kūrinių yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Dailės fondas, M. Rotho meno centras, privačios kolekcijos Lietuvoje ir užsienyje.

Menotyrininkė Violeta Krištopaitytė-Jocienė

Paroda veiks: 2023 03 23 – 06 14