.

Programa „Mokumentai“ pristato Gintaro Makarevičiaus retrospektyvą

Kauno menininkų namų programa „Mokumentai“ – videomeno ir kino filmų, analizuojančių skirtingas realybes bei tų realybių konstravimą, sklaidos projektas – kviečia į filmų peržiūrų antrojo ciklo „Asmeninis kaip istorinis“ atidarymą.

Filmų peržiūrų ciklas „Asmeninis kaip istorinis“ – skirtas gilintis į asmeninės istorijos, pasakojimo bei archyvo santykį, kada spontaniškas asmens dokumentavimo veiksmas tampa istoriniu dokumentu.
Spalio 21 d. 19 val. Kauno menininkų namuose antrąjį ciklą pradės Gintaro Makarevičiaus video darbų mažoji retrospektyva dalyvaujant pačiam menininkui. Gintaro Makarevičiaus meninė veikla apima dokumentiką, vaizdo instaliacijas, performansus, objektus ir scenografiją. Pastarąjį dešimtmetį menininkas labiausiai žinomas kaip scenografas, už įvairius darbus teatre 2017 metais jis pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Renginio metu bus rodomi trys menininko filmai: „Hot / Karštas“ (13 min., 1999), „Kažkur kitur“ (22 min., 2012) bei „Persikėlimas“ (38 min., 2013).
Pokalbį su menininku ves ir moderuos Vilniaus dailės akademijos dėstytojas, kuratorius ir menininkas Vytenis Burokas.

„Prieš pradėdamas filmuoti, visada bandau rasti atvirą kontaktą su savo filmų herojais, – kalbėdamas apie filmų kūrimo procesą sako režisierius. – Stengiuosi kiek įmanoma nemanipuliuoti žmonių pasitikėjimu ir nekurti specialių situacijų. Siekiu, kad tikrovė atsiskleistų pati. Visų svarbiausia man yra išsakyti turimą mintį, bet ne tam, kad išreikščiau save, o todėl, kad tikiu, jog apie tai reikia kalbėti.“
Filmų seansas – NEMOKAMAS, bet būtinas galimybių pasas ir išankstinė registracija: https://cutt.ly/kRwQEyj

Projektas „Mokumentai“ – išplėstinės programos „Atsimokant Rytų Europą“ dalis. Šio projekto tikslas – permąstyti Rytų Europos regionui būdingas problemas – nuo istorinės praeities traumų, dekolonizacijos galimybių iki atminties politikos ar aktyvizmo strategijų.

Daugiau informacijos apie projektą: https://cutt.ly/Unlearning_Eastern_Europe

Projektą finansuoja Lietuvos kino centras.