.

Paroda „Jonas Mekas. Sustingę kadrai“ galerijoje „si:said“

Birželio 14 d. (ketvirtadienį) 18 val. galerijoje „si:said“ (Daržų g. 18, Klaipėda) atidaroma fotografijos paroda „Jonas Mekas. Frozen Frames” (liet. sustingę kadrai). Paroda parengta iš asmeninės Arūno Kulikausko kolekcijos.

Jono Meko, Niujorke gyvenančio avangardinio kino guru, paprašytas reprodukuoti kadrus iš 16 mm filmo juostos fotomenininkas Arūnas Kulikauskas apie 1992-uosius sukonstravo savadarbį aparatą ir pradėjo eksperimentuoti. Eksperimentų rezultatas buvo skaidrė, kurioje matosi ne vienas, bet keletas filmo kadrų. Norėta, kad būtų aišku, kad tai ne šiaip fotografija, o mažytis filmo fragmentas. Kadras apima visą filmo juostos plotį su perforacijos skylutėmis ir garso takelio žyme. Jonui Mekui rezultatai labai patiko ir paprašė padaryti seriją skaidrių iš jojo filmų. Iš skaidrių atspausti skaitmeniniai atspaudai buvo esponuoti muziejuose ir galerijose, yra įsigiję privatūs kolekcionieriai. Taip pat 2000-aisiais Prancūzijoje išleista šių fotografijų knyga „Jonas Mekas / Just Like a Shadow“.

Atspaudai, rodomi parodoje, yra galutiniai bandymai (proofs) prieš spausdinant parodinius darbus. Todėl kai kurie atspaudai turi laboratorijos darbuotojo paliktus paskutinius pataisymus. Didelio formato fotografijos atspausdintos Cibachrome technologija, geriausioje JAV foto laboratorijoje Duggal. Šiuo metodu spaustos fotografijos pasižymi  ilgaamžiškumu ir spalvų gyvumu, tačiau šio metodo atsisakyta dėl nuodingumo ir aplinkos taršos.

Jonas Mekas (g. 1922) – lietuvių kilmės JAV filmų kūrėjas, menininkas ir kuratorius, dažnai vadinamas amerikietiškojo avangardo kino krikštatėviu. Šiuo metu gyvena ir dirba Niujorke.

Arūnas Kulikauskas (g. 1959), fotomenininkas, ilgiau ne dvidešimt metų gyveno ir kūrė JAV, dirbo su Jonu Meku. Nuo 2012-ųjų gyvena ir kuria Samantonių kaime, Ukmergės rajone.

Parodą iš dalies remia Klaipėdos miesto savivaldybė.

Paroda veiks iki liepos 13 d. Galerijos darbo laikas III‒V 16‒18 val.