.

Orit Gat: Dele Alli vienatvė

Rupert maloniai kviečia į rašytojos bei kultūros kritikės Orit Gat viešą paskaitą „Dele Alli vienatvė“, kuri vyks birželio 20 d., 18 val. meno ir edukacijos centre Rupert (Pakrantė, Vaidilutės g. 79, Vilnius). Paskaitoje rašytoja aptars kasdienių vaizdų suvokimą ir interpretavimą šiuolaikinių medijų ir meno istorijos kontekstuose. Nemokamas ir atviras renginys yra 6-osios Rupert alternatyvios edukacijos programos dalis ir vyks anglų kalba.

Balandžio 1 d., sekmadienį, du Londono futbolo klubai – Tottenham ir Chelsea kovėsi Anglijos Premier lygos rungtynėse. Laimėjo Tottenham. Du įvarčius šiam klubui pelnęs jaunas futbolininkas Dele Alli džiaugėsi pergale priešininkų komandos sirgalių akivaizdoje.Netrukus internete paplitusi nuotrauka fiksuoja šį momentą: centre atsidūręs Alli apsuptas verkiančių ir rankas į viršų iškėlusių, grūmojančių Chelsea sirgalių. Tarytum Renesanso paveikslas, nutapytas Pieter Bruegel ar Hieronymus Bosch, nuotrauka savyje talpina visą įvairovę žmogiškų emocijų – pyktį, pasišlykštėjimą, nusivylimą, nevaldomą džiaugsmą.

Knygoje „Camera Lucida“ Roland Barthes rašė: „Pirmasis žmogus matęs pirmąją fotografiją (išskyrus Niepce, kuris ją ir padarė) turėjo pagalvoti, jog tai – tapybos darbas. Toks pats komponavimas, ta pati perspektyva – fotografija visuomet buvo ir iki šiol yra persekiojama tapybos vaiduoklio“. Ryšys su meno istorija visuomet buvo fotografijos dalis. Ši paskaita, nors vyks pirmą Pasaulio futbolo čempionato savaitę, nėra apie futbolą. Tai fotografinių atvaizdų apmąstymas, klausiant kokiais būdais jie cirkuliuoja mūsų aplinkoje, kaip mes į juos žiūrime, kaip meno istorija veikia mūsų pasaulio matymą ir kaip mes suvokiame save jos kontekste.

Orit Gat yra rašytoja ir meno kritikė gyvenanti tarp Niujorko ir Londono. Ji yra meno leidinių The White Review ir art-agenda redaktorė. Orit Gat rašo apie šiuolaikinį meną ir medijų kultūrą žurnalams: frieze, e-flux journal, ArtReview, art-agenda, Flash Art, The Art Newspaper, Mousse, VICE, The Brooklyn Rail, Apollo, Art in America, Metropolis M, Spike Art Quarterly, Camera Austria, Review 31, Momus ir LEAP. Anksčiau ji dėstė CCS Bardo ir Niujorko miesto koledžuose. Taip pat paskaitas skaitė Sandbergo institute (Gerrit Rietveld Akademija, Amsterdamas), Karališkajame menų koledže (Londonas), Goldmisto (Londonas) ir Londono universitetuose, The New School (Niujorkas) ir Jeilio universitete (Konektikutas) bei muziejuose ir kultūros institucijose visame pasaulyje, tarp jų: The New Museum ir MoMA (Niujorkas), Chisenhale galerija (Londonas), NTU CCA (Singapūras), Walker At Center (Mineapolis). 2015 m. Orit Gat buvo apdovanota Creative Capital/Warhol Foundation meno rašytojo stipendija, trumpo teksto kategorijoje.

Renginio dieną tarp Rupert ir centro kursuos nemokamas autobusas. Rezervuoti vietą autobuse galite atlikę registracijąhttps://goo.gl/forms/gQfTYdkRdc17UVez2. Autobusas išvyks nuo pagrindinio Bernardinų sodo įėjimo (Maironio g.) birželio 20 d. 17:30. Po renginio autobusas pajudės atgal į centrą apie 20:00. Vietų skaičius ribotas.

Paskaitą bei Rupert alternatyvios edukacijos programą remia Lietuvos kultūros taryba bei kūrybinių industrijų centras Pakrantė.