.
2022 05 23

Naujai sertifikuotas Nacionalinis M. K. Čiurlionio kultūros kelias kviečia į ketvirtą kasmetinę kultūrinės topografijos savaitę „Čiurlionio Lietuva“

Lietuvos muziejų asociacijos kuruojamas M. K. Čiurlionio kultūros kelias tapo pirmuoju Lietuvoje sertifikuotu nacionaliniu kultūros keliu! Pateikus sertifikavimo dokumentus, šių metų balandžio mėnesį Kultūros paveldo departamento surengtame posėdyje dalyvavę vertinimo ekspertų komisijos nariai vienbalsiai pritarė sertifikuoti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kultūros kelią ir nustatyti jam nacionalinį lygmenį. Šis sertifikavimas apibendrino jau ketvirtus metus septyniose savivaldybėse vystomo projekto pastangas. Visi, norintieji artimiau susipažinti su Nacionaliniu M. K. Čiurlionio keliu ir prisiliesti prie didžiojo Lietuvos genijaus gyvenimo kelio ir kūrybos, yra kviečiami į gegužės 23–29 dienomis rengiamą ketvirtąją kultūrinės topografijos savaitę „Čiurlionio Lietuva“.

Pasitinkant ketvirtus projekto gyvavimo metus, tapus pirmuoju sertifikuotu nacionaliniu kultūros keliu ir tęsiant kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ tradiciją, šiemet septynias savivaldybes – Varėną, Druskininkus, Vilnių, Kauną, Rietavą, Plungę ir Palangą – simboliškai apjungs „Žemės“ tema, gamtovaizdyje slypintis dvasinis asmens tapatumas.

„Žmogus turi savo dvasią ir myli ją; žmogaus dvasia yra jo Dievas, žmogaus dvasia yra pasaulio valdovė; žmogaus dvasia yra pasaulio grožis; žmogaus dvasia yra dalelė žemės – jo kūno – sargas.“ – Ši M. K. Čiurlionio dienoraščio citata – tai šios šventinės savaitės šerdis ir atskaitos taškas, nurodantis kryptį, kurią Čiurlionio provaikaitis, pagrindinis kultūrinės topografijos savaitės koncepcijos autorius Rokas Zubovas apibendrino: „Žemė – tai, ant ko mes stovime. Tai ir praeitis, ir tradicija, kuri formavo Čiurlionio pasaulėvaizdį. Tai – Čiurlionio kelio pagrindas. Tai aplinka, kurioje skleidžiasi menininko kūryba. Čia persipina istorija, tradicija, praeities balsai ir vaizdai. O taip pat tai ir mūsų pamatas – tradicija ir patyrimas, kaip mūsų stabilumo ir atspirties, įkvėpimo ir tvirtumo šaltiniai.“

Visos savaitės metu klausytojams ir žiūrovams bus pristatomos istorinės asmenybės: Marija Šlapelienė, Valerija Čiurlionytė-Karužienė, kunigaikštis Mykolas Oginskis, Vydūnas, Čiurlionio kūrybinio debiuto „krikštatėviai“, jo tėveliai ir protėviai bei kiti jį supę, įkvėpę ir jam padėję eiti gyvenimo ir kūrybos taku bičiuliai. Taip pat vyks partnerių inicijuoti ir parengti edukaciniai susitikimai, ekskursijos, parodų atidarymai bei jaunimui skirtos kūrybinės veiklos, o visus miestus sujungs dviguba premjera. Pirmoji – vakaro pradžioje bus pristatytas naujai sukurtas videofilmas „Čiurlionio Lietuva. Žemė“, kurį, bendradarbiaujant su kino studija „Filmų Kopa“, sukūrė Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos studentai. Jame jaunieji kūrėjai, pasitelkdami M. K. Čiurlionio kūrinius ir videotechnologijas, savaip interpretuoja septyniuose miestuose ir jų apylinkėse esančius M. K. Čiurlionio kelio objektus. Antroji – pagrindinis vakaro akcentas – tai nauja teatralizuota kompozicija „Juntu tave tyliai ateinant“, kurią režisierė Livija Krivickaitė parengė pagal Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės tekstus ir M. K. Čiurlionio muziką. Taip bus pristatyta trumpa, bet labai intensyvi dviejų didžiųjų kūrėjų bendra kelionė, atskleidžianti jų puoselėtas kūrybines idėjas ir kurtą bendrą dvasinės Lietuvos paveikslą. Sofijos Čiurlionienės-Kymantaitės tekstus skaitys aktorė Vaiva Kvedaravičiūtė, o Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinius skambins pianistas Rokas Zubovas.

Kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ renginiai prasidės gegužės 23 d. kūrėjo gimtinėje Varėnoje ir tęsis M. K. Čiurlionio kelio miestuose: gegužės 24 d. Druskininkuose, gegužės 25 d. Vilniuje, gegužės 26 d. Kaune, gegužės 27 d. Rietave, gegužės 27-28 d. Plungėje, gegužės 29 d. Palangoje. Išsami kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ programa – www.ciurlioniokelias.lt ir M. K. Čiurlionio kelio „Facebook“ paskyroje.

2019 m. vykusios kultūrinės topografijos savaitės renginiuose buvo akcentuojamas muzikinis Čiurlionio palikimas, 2020 m. dėmesys telktas į jo dailės kūrinius „Zodiakas“, „Pavasaris“, „Vasara“, „Žiema“ ir kt., susijusius su metų laikais, 2021 m. pristatytas plačiajai visuomenei mažiau pažįstamas Čiurlionio literatūrinis palikimas, o nuo 2022 m. pradedamas kurti simbolinis menininko dvasios pasaulis, nužymimas žvelgiant į „Žemės“ temą.

M. K. Čiurlionio kelio operatorius – Lietuvos muziejų asociacija.

Lietuvos muziejų asociacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.