.
2019 03 28

Martos Trektere debiutinio trumpametražio filmo „Mirštanti mirtis“ premjera ŠMC

Rupert kviečia į latvių menininkės Martos Trektere debiutinio trumpametražio filmo „Mirštanti mirtis“ premjerą. Filmo peržiūra vyks ŠMC kino salėje (Vokiečių g. 2), nuo 19 val. kovo 28 dieną. Šiame filme performanso menininkė naudoja video formatą kaip įrankį, kurio pagalba performansas gali būti bet kada pratęstas ar atkurtas. „Mirštanti mirtis“ įgyvendintas Martos Trektere rezidencijos Rupert metu. Renginio pradžioje menininkė trumpai pristatys ASMR (liet. autonominė sensorinė meridionalinė reakcija) atsiradimo ir populiarumo istoriją. Peržiūra vyks anglų kalba, jos metu galėsite pasivaišinti gėrimais. Renginys nemokamas ir atviras visuomenei.

Pilnas savęs kaip gyvo patyrimas priklauso nuo įvairių susijaudinimą keliančių emocinių, dvasinių ar paviršutiniškų momentų. ASMR yra keistas, moksliškai dar neištirtas reiškinys. Dažniausiai jis apibūdinamas kaip pakaušio, sprando arba kitose kūno srityse jaučiamas dilgčiojimas.

„Mirštanti mirtis“ yra autonominę sensorinę meridionalinę reakciją sukeliantis filmas. Jame apmąstomi fiziniai, psichologiniai ir socialiniai susijaudinimo reikalavimai žmogaus smegenims. Šis filmas tai pokalbis, kurio metu klausiama „ar geriau nebūti laimingu ir beprotiškai norėti būti laimingu?“ ir „ar visgi geriau išvis nesirūpinti tuo, kad esi nelaimingas?“, į tai gali būti ir neatsakyta.

Marta Trektere (g. 1994) yra performanso menininkė, rašytoja ir nepriklausoma kuratorė dirbanti ir gyvenanti Rygoje, Latvijoje. Šiuo metu ji viena iš menininkų įkurtos erdvės 427 gallery Rygoje vadovių. Trektere yra baigusi vokiečių kalbos studijas Latvijos kultūros akademijoje ir Latvijos universitete. Menininkė kūryboje atkreipia dėmesį į sudėtingo kasdienio gyvenimo paprastumą bei psichologinius sunkumus tiek mene, tiek gyvenime, dirbdama su įvairiomis raiškos formomis – performansu, tekstais, video ir garsu. Tarp paskutiniu metu pristatytų performansų – Painless Youth, Editorial, Vilniuje; Posh Spaz, kim? Šiuolaikinio meno centre, Rygoje; Fragile Trap, Bunkier Sztuki, Krokuvoje; Suckling Animal Sibling bendradarbiaujant su menininke Anni Puolakka, kim? Šiuolaikinio meno centre, Rygoje, Variations on Vulnerability, BOZAR, Briuselyje; Everybody Reads bendradarbiaujant su Valentinu Klimašausku, kim? Šiuolaikinio meno centre Rygoje.

Plakato dizainas: Marta Trektere ir Kaspars Groševs.

Rupert veiklą remia Lietuvos kultūros taryba. Martos Trektere rezidenciją Rupert remia Šiaurės šalių kultūros centras (Nordic Culture Point).