.

Marko Mäetamm paroda „PASAULIS APLINK MANE (juda vis greičiau ir greičiau)“ Kaune

Balandžio 18 d. (ketvirtadienį), 18 val. galerijos „Meno parkas“ I aukšto erdvėje vyks Marko Mäetamm (EE) parodos „PASAULIS APLINK MANE (juda vis greičiau ir greičiau)“ atidarymas. Paroda yra projekto „Kūrinio genomika“ dalis, projekto kuratorė Aušra Vaitkūnienė.

Parodos galerijoje „Meno parkas“ pavadinimas – „PASAULIS APLINK MANE (juda vis greičiau ir greičiau)“ – yra paimtas iš Marko video 16-os trumpų animacijų, kuriomis sukuriama bendra instaliacija.

Ekspozicijoje 16-a planšetinių kompiuterių kabo ant sienos. Kiekviename jų rodoma, kaip kompiuterio ekrane dvi plaštakos kažkam suvedinėja tekstą. Visai kaip dauguma mūsų daro kiekvieną dieną siųsdami elektroninius laiškus ar bendraudami per „Messenger“.

Mes visi turime tiek daug pasakyti, nes aplink mus tiek daug visko vyksta. Ir taip pat mūsų viduje.

Ar tai kam nors rūpi – čia jau kitas klausimas.

Taip pat, šalia 16-os video instaliacijos bus eksponuojami įvairūs objektai. Ryšys tarp šių objektų ir animacijose pasakojamų istorijų žiūrovas savo mintimis kurs pats.

Apie projektą „Kūrinio genomika“

Materijos judėjimo formas ir jų tarpusavio sąveikas bei sąveikų su aplinka sistemas nagrinėja genomika. Menas nagrinėja minčių, kurios taip pat yra materija, judėjimo formas, formų sąveikas ir jų kontekstus aplinkoje. Šis procesas įsikūnija arba ne į pastovios konstantos materialiąją formą – meno kūrinį.

Šią galutinę (ne)kintamą formą matome muziejuose, parodų salėse, galerijose. Matome kūrybos proceso, kuris yra paslėptas nuo žiūrovų akių, galutinę manifestaciją, pateiktą publikos vertinimui, kuriai iškyla be galo daug klausimų: kokiomis aplinkybėmis kūrinys tapo toks, koks yra, kas buvo kūrinio prototipas ar motyvas realybėje, kodėl menininkas žiūrovui pateikė tokią formą, kiek tai siejasi su autoriaus asmeniniu išgyvenimu, ar tai, ką mato vertintojas, yra susieta su visuomeniniais archetipais ir t.t.

Parodos idėja – atverti žiūrovui kūrybos proceso paslaptis, nors žinom, kad tai iki galo nėra įmanoma padaryti, nes kūryba ir menas visada pasilieka kažką, ko negalima išsakyti žodžiais ar paaiškinti.

Be galutinio varianto, t. y. sukurto kūrinio, parodoje pateikiamos šio kūrinio atsiradimo aplinkybės, priežastys, jo vystymosi periodai.

Ištrauka parengta pagal projekto kuratorės – Aušros Vaitkūnienės – anotaciją.

Kita projekto paroda veiks Kauno paveikslų galerijoje 2019 04 11–05 26.

Projekto organizatorius: Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius.

Pagrindiniai projekto rėmėjai: galerija „Meno parkas“, Estijos kultūros fondas (Eesti Kultuurkapital), Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultetas, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus.