.

Liucijos Dervinytės paroda ,,Ryšių rizoma" erdvėje ,,Kompresorinė"

Birželio 2 d., 19 val. erdvėje „Kompresorinė” (Goštauto g. 11, Vilnius) atidaroma VDA Tekstilės meno ir dizaino katedros magistrantės Liucijos Dervinytės baigiamųjų darbų paroda „Ryšių rizoma”.

Ateitis ties išnykimo riba.
Metas įkvėpti pokyčius,
tvarumo vizijų kūrėjai.
Mus jungiančios gijos
žemės simfonijoje –
gamta kultūroje,
bendrumas kūrime,
meno skambesiai
ryšių rizomoje.

Ryšių rizoma pristato Liucijos Dervinytės meninį tyrimą, apžvelgiantį Antropoceno krizę per kūrybą ir jos procesus. Tai bandymas susidoroti su dideliais kiekiais neraminančios informacijos – apie kintančią planetos ekosistemą, taršą ir kitus žmogaus veiklų padarinius žemėje. Menininkė kviečia pažvelgti į vieną iš galimų šio disbalanso priežasčių – priešpriešą tarp gamtos ir kultūros, atsispindinčią vartotojiškose kapitalistinėse visuomenėse, pasižyminčiose individualizmu ir troškimu valdyti „kitą“. Šio tyrimo metu ieškoma būdų, kuriais menas gali prisidėti prie naujų prasmių ir pasaulėžiūros formavimo, padedančių matyti jungtis tarp iš pirmo žvilgsnio nesusijusių dalykų – asmeninių išgyvenimų, tarpusavio santykių ir gamtos.

Ši rizoma – tai ryšių koliažas – nuoroda į daugiasluoksnį gamtos tinklą, su daugybe sudedamųjų dalių, kurių kiekviena turi savo poveikį bendrai sistemai. Pokalbiai, žodžių ir vaizdinių fragmentai – tampa jungties taškais, kuriančiais pasakojimą apie mūsų bendrumą. Tai ne tik individuali, bet kolektyvinė kūryba, prie kurios gali prisidėti ir parodos lankytojai, kurie yra kviečiami prisijungti prie bendro audinio siuvinėjimo – senos paklodės, tapusios pagrindu lėtiems pokalbiams ir idėjų mainams meditatyvaus kūrybinio proceso metu. Visi norintieji gali palikti savo žymą audinyje arba prisijungti prie parodos metu organizuojamų siuvinėjimo susitikimų.

Numatomos siuvinėjimo susitikimų datos:
Birželio 3 d. – 12val.
Birželio 4 d. – 12 val.
Birželio 16 d., Kultūros nakties metu – 20 val. ir 22 val. (https://www.facebook.com/events/174552405241581).

Liucija Dervinytė – menininkė, kultūros veiklų organizatorė ir kuratorė, Ideas block kultūros organizacijos ir Arttice tinklaveikos platformos bendraįkūrėja. Savo veiklomis ji siekia prisidėti prie tvaraus kultūrinio vystymosi, remdamasi idėjų mainais, tyrinėdama natūralias struktūras ir komunikacijos modelius, kvestionuodama gamtos–kultūros dichotomiją.

Kūrybinio projekto vadovė doc. Laura Pavilonytė-Ežerskienė.
Tiriamojo rašto darbo vadovė dr. Lina Michelkevičė.

Ši paroda yra dalis Vilniaus dailės akademijos pirmosios viešos baigiamųjų darbų parodos, suteikiančios galimybę vienu metu pamatyti visų 2023 m. Akademijos absolventų darbus, pasklidusius po VDA erdves ir įvairias galerijas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose.

Daugiau informacijos: https://vdagraduation.lt/

Galerijos darbo laikas:
Nuo antradienio iki penktadienio 10.00-18.00 val.
Šeštadienį 11.00-17.00 val.

Paroda veiks: 2023-06-02 – 2023-06-17