.

Lauros Sabaliauskaitės video instaliacijų paroda „Beerdvės“ galerijoje „Meno Niša“

Vasario 20 dieną, 18 val., galerija „Meno Niša“ kviečia į Lauros Sabaliauskaitės video meno ir instaliacijų parodą „Beerdvės“. Geriausiai jaunajai meno mugės „ArtVilnius’19“ menininkei – tai pirmoji solinė paroda.

Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir Medija meno katedros absolventės Lauros Sabaliauskaitės kūryboje – virtuali realybė, atspindinti socialines ir psichologines visuomenės problemas. Pasak menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio, L. Sabaliauskaitės darbai labai asmeniški, projekciniai, pagrįsti gilia mitologija ir tuo pačiu tirpstantys ekrano pikseliuose.

Debiutinėje parodoje „Beerdvės“, L.Sabaliauskaitė pristatys video meną ir instaliacijas, kuriose stebėtojas turės galimybe tapti jų dalimi. Savo kūryba ji bando paliesti socialines ir psichologines temas. Menininkė filmuoja ir fotografuoja realius objektus, o montažo ir animacijos dėka jie atgyja, atsiduria kitoje situacijoje ar formoje, galiausiai žiūrovas, žvelgdamas į juos, mato visai kitą estetiką.

Pasak L.Sabaliauskaitės, jei ieškosime apibūdinimo, kas yra erdvė, rasime ne vieną teoriją, tačiau dauguma jų teigia, kad erdvė – tai žmogaus proto darinys. „Šiandien gyvename virtualumo pilnoje aplinkoje, kuri perpildyta kančios, žiaurumo, o galiausiai susitaikymo, ir visam tam žmogus jaučia poreikį, nes virtualumas užpildo tuštumą. Visais laikais žmogus ieškojo pažinimo, tirdamas beribes erdvės platybes, kartu raškė ir uždraustus pažinimo vaisius. Tai, kas primintų kančią, tampa išvaloma ir atitveriama sienomis nuo išorinio pasaulio. Tačiau pamažu imamas jausti išorinių dirgiklių trūkumas, todėl žmogus ima kurti tobulesnę erdvę – virtualią“, – parodos „Beerdvės“ koncepciją dėstė jaunoji menininkė.

L.Sabaliauskaitė pridūrė, kad virtualumas leidžia kurti naują estetiką, kuri vis dažniau tampa priimtinesnė už tiesą: „Tai, kas yra uždrausta ir išvalyta realioje erdvėje, virtualioje virsta tuo, ką žiūrovas gali nevaržomai stebėti ir domėtis. Žengiant link tobulybės, žmogus aplink save nori matyti švarą, tačiau ar įmanoma gyventi idealiame pasaulyje, atitveriant kūną nuo tiesos?“

2019 m. meno mugės „ArtVilnius“ tarptautinė komisija L.Sabaliauskaitę išrinko geriausia jaunąją mugės menininke (iki 35-erių metų), kūrėja apdovanota mugės mecenatų advokatų kontoros „Cobalt“ premija. Laureatė šioje mugėje debiutavo kaip menininkė ir pirmą kartą viešai pristatė savo kūrybą. Pasak L.Sabaliauskaitės, pabaigus studijas, ji padarė nemažą pertrauką meninėje srityje, ir netgi galvojo išvis nutraukti kūrybą. Tačiau gautas „ArtVilnius“ apdovanojimas jos planus visiškai pakeitė.

Debiutinė Lauros Sabaliauskaitės paroda yra galerijos „Meno Niša“ vykdomo projekto „Meno erdvė jauniems menininkams“ dalis. Tai tęstinis meno projektas sėkmingai įgyvendinamas nuo 2011 m. apimantis jaunųjų kūrėjų parodų ciklus, skatinantis jų iniciatyvas, meninių idėjų tęstinumą. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Lauros Sabaliauskaitės paroda „Beerdvės“ galerijoje „Meno Niša“ veiks nuo vasario 21 iki kovo 14 dienos. Galerija dirba II – V 12 – 18 val. VI 12 – 16 val. Projekto „Su-Menėk“ metu, iki kovo 1 dienos, galerija dirba ir sekmadieniais. Parodos lankymas nemokamas.