.

Krišso Salmanio paroda „Eilėraščiai ir daiktai“ galerijoje „Vartai“

Krišs Salmanis, Chance_drawing, 2016, rašalo kasetės gnybtuose, popieriu...

Rugsėjo 6 d. antradienį, 18 val. galerijoje „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius) atidaroma Krišso Salmanio paroda „Eilėraščiai ir daiktai“. Menininkas pristato naujus ir neseniai sukurtus objektus, instaliacijas ir videodarbus, kurie sudaro įvairialypę ir žaismingą ironijos bei paradoksų ekspoziciją.

Krišs Salmanis yra konceptualus menininkas: jo darbuose tyrinėjama tapatybė, materialumas ir meno bei menininko vaidmuo šiuolaikinėje kultūroje. Salmanis naudoja įvairias medžiagas ir technikas – nuo skulptūros iki animacijos, nuo medžių iki savo kūno, tačiau ne naudojamos priemonės ar kūrinius vienijančios temos, o menininko pasitelkiamas metodas geriausiai apibūdina jo darbus.

Kas Salmanio darbuose gali būti interpretuojama kaip ironija ar humoras, iš tiesų yra proto mankšta, intelektinė veikla, sąmojis kaip minties suktybė. Svarbų Salmanio darbų bruožą geriausiai atspindi Kurto Voneguto sudėtingo menkniekiškumo idėja. Salmanio kūrybos procesas gali pasirodyti be reikalo atimantis daug laiko ir pastangų, tačiau tai tam tikras idiosinkraziškas meistriškumas, kuris, jei ir nepastebimas žiūrovo, yra esminis užbaigto darbo bruožas.

Ši paroda susieja du požiūrius – vizualiai romantišką, naivų, sentimentalų, ir vizualiai redukuotą. Vis dėlto jie nesikerta, nes abiem stengiamasi suprasti ir atrasti prasmės nuotrupas šiuolaikybės fragmentuose. Paroda „Eilėraščiai ir daiktai“ yra žvilgsnis į Salmanio kūrybą, kurioje skaičiai rimuojasi, medžiai klausosi muzikos, o pastatai griūva dėl pačių sentimentalumo.

Krišs Salmanis (g. 1977) yra vienas žymiausių Latvijos šiuolaikinių menininkų, žinomas dėl fotografijos, videomeno, instaliacijos, animacijos ir grafikos darbų. Menininko kūrinai eksponuoti Latvijos nacionaliniame meno muziejuje (Ryga), Art in General (Niujorkas), Galerie fűr Gegenwartskunst (Brėmenas), Šiuolaikinio meno centre (Vilnius) ir Berlyno filmų festivalyje. Kartu su Kasparu Podnieku Salmanis atstovavo Latvijai jos paviljone 55-ojoje Venecijos bienalėje (2013). Salmanio darbų įsigijo Latvijos nacionalinis meno muziejus, Latvijos šiuolaikinio meno muziejus, Centrinės ir Rytų Europos videofilmų archyvas „Transitland“, Estijos meno muziejus. Menininko kūrinių taip pat yra įvairiose kitose viešosiose ir privačiose kolekcijose.

Paroda veiks iki spalio 15 d.

25-mečio parodų globėjas: Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius

25-mečio parodų partneris: „Lewben Art Foundation“

Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Latvijos valstybinis kultūros kapitalo fondas

Globėjai: Vilniaus miesto savivaldybė, Rolandas Valiūnas

Galerijos rėmėjai: Vilma Dagilienė, Romas Kinka, „Lietuvos rytas“, „Ekskomisarų biuras“, „Namai ir objektai“, „Farrow & Ball“, „Ararat“